Economiile Romaniei si Bulgariei par suprasolicitate, cu nevoi de finantare externa ridicate, ambele state fiind vulnerabile la schimbari ale perceptiei investitorilor, potrivit celei mai recente prognoze globale a Economist Intelligence Unit, citata de Mediafax.

"Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale. Statul va avea deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza (pana in 2012 - n.r.), alimentat de cresterea economica si, mai ales, de accelerarea consumului intern", se arata in prognoza EIU.

Avertizarile transmise de analistii EIU sunt similare celor cuprinse in editiile anterioare ale prognozelor globale ale institutiei.

Finantarea deficitului extern s-a realizat prin fluxurile de investitii straine directe, dar pe masura ce procesul de privatizare se apropie de final, acest tip de finantare va deveni din ce in ce mai dificila, se spune in raport.

Un alt punct slab identificat de economisti se refera la deprecierea monedei nationale, in conditiile in care cea mai mare parte a datoriei externe este denominata in euro.

EIU atrage atentia si asupra Bulgariei, al carei deficit de cont curent se situeaza la circa 20% din PIB, iar necesarul de finantare la aproape 50% din PIB.

Analistii sunt de parere ca avansul economic al regiunii se va stabiliza in acest an, pentru a se decelera moderat incepand din 2009, reflectand incetinirea consumului intern si a exporturilor.

Astfel, pentru 2008 este prognozata, pentru Europa de Est, o crestere economica de 5,8%, iar pentru anul viitor de 4%.

Pentru 2010, analistii estimeaza un avans al PIB de 3%, pentru ca in 2011 si 2012 cresterea sa se mentina la 2,7%.