Economist Inteligence Unit: Economia Romaniei pare suprasolicitata, vulnerabila la schimbari ale perceptiei investitorilor
"Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale. Statul va avea deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza (pana in 2012 - n.r.), alimentat de cresterea economica si, mai ales, de accelerarea consumului intern", se arata in prognoza EIU.
Avertizarile transmise de analistii EIU sunt similare celor cuprinse in editiile anterioare ale prognozelor globale ale institutiei.
Finantarea deficitului extern s-a realizat prin fluxurile de investitii straine directe, dar pe masura ce procesul de privatizare se apropie de final, acest tip de finantare va deveni din ce in ce mai dificila, se spune in raport.
Un alt punct slab identificat de economisti se refera la deprecierea monedei nationale, in conditiile in care cea mai mare parte a datoriei externe este denominata in euro.
EIU atrage atentia si asupra Bulgariei, al carei deficit de cont curent se situeaza la circa 20% din PIB, iar necesarul de finantare la aproape 50% din PIB.
Analistii sunt de parere ca avansul economic al regiunii se va stabiliza in acest an, pentru a se decelera moderat incepand din 2009, reflectand incetinirea consumului intern si a exporturilor.
Astfel, pentru 2008 este prognozata, pentru Europa de Est, o crestere economica de 5,8%, iar pentru anul viitor de 4%.
Pentru 2010, analistii estimeaza un avans al PIB de 3%, pentru ca in 2011 si 2012 cresterea sa se mentina la 2,7%.
- 0 (0 voturi)sansa unui colaps (Joi, 14 august 2008, 21:09) jean louis bretton [anonim]Romanii nu prea au economie sau au, cel mult, o economie de tip colonial. N-au nici industrie, nici servicii, nici cercetare stiintifica. Au o agricultura mediocra si o armata intreaga de emigranti In Occident. Daca ar fi ramas acasa, probabil ca stabilitatea interna ar fi fost data peste cap de nemultumirile sociale. In atari conditii, exportul romanesc este cu mult sub importuri, datoria externa atinge cote alarmante si, mai ales, ingrijoreaza prin lipsa unei perspective de echilibrare. Romania depinde de finantatorii externi. Orice retragere a acestora provoaca automat o catastrofa economica. Ca, mai devreme sau mai tarziu, acestia vor pleca spre alta zari este indiscutabil. Grav e ca nu am profitat de prezenta lor, ci cei care puteau sa aibe vreo initiativa au fost, din pacate, ocupati cu furatul.raspunde trimite

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU