Discutiile despre consecintele razboiului cu Georgia asupra economiei rusesti nu inceteaza din prima zi a conflictului, scrie Moskovskaia komsomolka. Principalele temeri sint legate de intirzierea aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), precum si de sicane legate de Olimpiada de iarna de la Soci.

Singurul lucru cu care sunt de acord toti expertii este pericolul tergiversarii negocierilor de aderare la Organizatia mondiala a comertului. Este evident ca Georgia, membru al OMC, nu va spune da.

Dar Rusia incearca zadarnic sa intre in aceasta organizatie de mai bine de 13 ani. Motiv pentru care multi experti citati de presa rusa sunt de parere ca, in afara de „pierderea unor bani si de resurse, precum si a pietei interne, nu ne asteapta nimic bun”.

Altii vorbesc de problemele la care trebuie sa se astepte investitorii rusi in Georgia. De exemplu, o serie de companii rusesti controleaza o buna parte din energia acestei tari.

„In acest moment, orice sanctiune impotriva Rusiei va lovi prin ricoseu asupra economiei Europei, de aceea UE nu va sustine presiuni economice asupra Rusiei”, este convins analistul Egor Susin. In opinia sa, nici de NATO nu „trebuie sa ne temem, pentru ca Alianta nu este subiect de activitate economica”.

In general, crede Susin, Occidentului nu-i prea convine sa stranga Rusia cu usa: „Europa depinde de livrarile de resurse energetice. In plus, nu toti au sustinut univoc pozitia SUA, care singure nu pot impune sanctiuni, fiind posibile doar provocari prin intermediul satelitilor, vezi tarile baltice, Ucraina etc”, continua Susin.