Inflatia in Spania a atins, in luna iulie, nivelul de 5.3%, o crestere cu 0.3% fata de luna precedenta, transmite BBC. Pe de alta parte, lira sterlina a scazut la minimul ultimelor 22 de luni in fata dolarului, dupa ce Banca Angliei a avertizat ca economia Marii Britanii se indreapta spre recesiune.

In Spania, preturile au inregistrat in iulie cea mai rapida crestere din ultimii 15 ani, alimentate de costurile ridicate la alimente si combustibili.

Potrivit Institutului National de Statistica de la Madrid, costurile la transport au fost in iulie cu 10.6% mai mari decat in luna similara din 2007, in timp ce preturile la alimente au crescut cu 7%.

Ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes, a declarat ca rata inflatiei, aflata acum la 5.3%, ar putea scadea la aproximativ 4% pana la sfarsitul anului, odata cu reducerea pretului la petrolul crud.

Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero si-a anulat vacanta pentru o reuniune de urgenta cu Solbes si alti membri ai cabinetului pentru a discuta problemele economice. Presa spaniola anunta ca Zapatero ar putea propune stimulente economice suplimentare, in completare la cele 10 miliarde de euro anuntate drept ajutor la inceputul acestui an.

Depreciere a lirei sterline

Lira sterlina s-a depreciat miercuri la minimul ultimelor 22 de luni fata de dolar, dupa ce Banca Angliei a avertizat ca economia Marii Britanii se indreapta spre recesiune.

Lira a pierdut trei centi, ajungand sa fie cotata la 1.8769 dolari si la 1.26 euro.

Banca Angliei a prezentat miercuri raportul anual asupra inflatiei care prognozeaza o crestere economica de aproape zero in acest an.

Informatii recente indicau faptul ca Marea Britanie se confrunta cu o rata mare a inflatiei si cu o crestere economica redusa.