Europa de Est se va confrunta cu o incetinire economica. Economiile Romaniei si Bulgariei - principalele candidate la o aterizare fortata
"A mers splendid ani de zile, iar petrecerea nu s-a terminat inca. Timp de mai bine de un deceniu, Europa de Est a beneficiat de un exceptional (si in mare parte neprevazut) noroc", se arata in analiza publicatiei britanice care pune aceasta evolutie pe seama increderii tot mai mari a investitorilor datorita stabilitatii economice si politice, a numarului mare de muncitori harnici si ieftini, precum si a talentului antreprenorial local.
"Inevitabil, situatia nu putea dura. Costurile salariale au inceput sa creasca, iar mana de lucru este mai greu de gasit. Infrastructura invechita - exemplul Poloniei este notoriu - blocheaza comertul. In multe tari inflatia este in crestere, iar pietele globale par tot mai greu accesibile", este opinia analistilor The Economist care constata ca, in ciuda acestor slabiciuni, cresterea economica a fost "surprinzator de mare in acest an" in Europa de Est, exceptie facand Estonia si Letonia.
Analiza acorda o mai mare atentie Poloniei, cea mai mare economie a Europei de Est. "Cresterea economica din primul trimestru a fost de 6,1% fata de anul anterior. Multi polonezi care au plecat la lucru in Marea Britanie si Irlanda s-au intors acasa atrasi de salariile mai mari. Somajul, care era de 20% in 2003, aproape a disparut in anumite zone ale tarii". In ciuda acestor aprecieri favorabile, publicatia estimeaza o incetinire a economiei, in principal, din cauza ratelor de dobanda in crestere.
Totodata, analiza arata ca sunt necesare unele reforme dure pentru ca Polonia sa-si creasca sansele de a adera la zona euro. Publicatia avanseaza ca posibila data anul 2013.
The Economist apreciaza ca cea mai mare ingrijorare a momentului o produce Ungaria. "Guvernul s-a descurcat surprinzator de bine in refacerea echilibrului macroeconomic dupa ce, in ultimii zece ani, cheltuielile si imprumuturile publice aproape au dus la un dezastru".
"Economia Ungariei si-a mai revenit, insa inflatia se mentine la un nivel preocupant de peste 6%. Intrebarea este daca guvernul va avea puterea sa aplice din nou politici fiscale stranse", puncteaza publicatia.
In ceea ce priveste Romania, The Economist considera ca este, alaturi de Bulgaria, principala candidata la aterizarea fortata a economiei. Analiza nu detaliaza cauzele care ar putea duce la aceasta situatie. "In ciuda ingrijorarilor UE in privinta coruptiei si a crimei organizate in cele mai noi si cele mai sarace state membre, Romania si Bulgaria, economiile acestora au crescut rapid cu aproximativ 7-8% anual. Acum, cele doua tari sunt principalele candidate la o aterizare fortata a economiei", noteaza The Economist.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
pai da, CA Cretinii care ne conduc nu au reusit sa construiasca o autostrada de doi bani in 18 ani de zile. dobitocii.
Recesiunea asta din Europa de Vest s-ar putea sa fie o oportunitate, pentru ca atunci cand ai niste bani de investit (ca investitor din Vestul Europei) e mai logic sa alegi o destinatie ieftina (pentru ca si conditiile de creditare si rata dobanzii sunt mai nefavorabile) si care iti ofera o rata a profitului pe investitie mai mare.
Ungaria, Bulgaria, chiar si Polonia nu au nici o sansa sa se compare cu noi. Avem posibilitati imense folosite foarte prost si putin. Ei nu au nimic. Dar incet, incet incepem sa producem serios. Or sa ajunga si exporturile sa conteze si atunci o sa se vada adevarata crestere economica, nu acum cand importam doar bunuri de larg consum si suntem o piata perfecta de chioscuri si chiosculete pentru vest.
unde vrei sa aiba Ungaria port?
la Balaton?
este trist si greu de inteles cum unii oameni mai pot sa-si duca zilele
imi pare rau de tara noastra si cu siguranta ne meritam o soarta mai buna-
e trist dar pentru a putea supravietuii trebuie sa intelegem, sa invatam si sa traim ca niste capitalisti
sau curve capitaliste ?! ...
Daca cineva isi inchipuie ca o faza de contractie in Romania de azi se va manifesta ca si cea din anii 1980, cu cartele, penurii si intreruperi de curent, isi face probleme degeaba. Respectivele nu au fost efecte ale starii economiei cat au fost efecte ale masurilor arbitrare ale regimului comunist.
Sa spun drept, pentru mine cel mai mare bau-bau nu e o recesiune ci e o posibila intoarcere a inflatiei: guvernul sa dea drumul la tiparnita de bani, asa cum a facut-o la inceputul anilor 1990. Atunci chiar am pus-o de mamaliga.
Sunt multe motive de ingrijorare legate de economia Romaniei, mai ales datorita consumului exagerat pe credit asa cum spui si tu. Dar sa vezi Romania pe marginea prapastiei acum, in afara de greseli majore de guvernare care sa ne impinga in jos, mi se pare usor exagerat.
Pentru cineva care acuza pe altul de proasta informare, nu faci nici cel mai primar efort in a te informa inainte de a emite verdicte: o studiere atenta a obiectului verdictului.
toti astia: agentii de rating, ziare, etc, bat campii cu seninatate
n-au nimerit-o aproape niciodata (ni se spune ca urca DUPA ce a urcat si viceversa) si nici n-o vor nimeri vreodata
"daca o democratie nu da piine poporului atunci democratia aia nu e buna" (havel)