In pofida operatiunilor militare din Osetia de Sud, retragerea investitiilor de portofoliu din Rusia s-a dovedit mai mica decat din fondurile tarilor emergente. In opinia investitorilor, crede RBK Daily, in SUA situatia incepe sa se normalizeze, iar centrul crizei mondiale se deplaseaza catre statele mai slabe din Asia si America Latina. Astfel se explica afluxul de capital in fondurile americane de actiuni cu capital puternic.

Deocamdata, autoritatile ruse urmaresc linistite actiunile speculantilor, prognozand ca pana la sfarsitul anului fluxul net de capital in Rusia va fi de 30-40 miliarde de dolari.

Potrivit datelor centrului de studii EPFR Global, retragerea investitiilor de portofoliu din fondurile rusesti dureaza de mai bine de sapte saptamani, iar in perioada 7–13 august (adica dupa interventia trupelor rusesti) a fost de 239 milioane de dolari, o cifra de aproape trei ori mai mare decat indicii pe iulie, dar care, pe ansamblu, nu strica statistica pozitiva a investitiilor pe piata de capital.

„Fondurile rusesti, supravegheate zilnic de noi, au active in valoare de 8,1 miliarde de dolari", spune directorul executiv al EPFR Global, Jan Wilson, adaugand ca "in pofida retragerilor din ultimele sapte saptamani si care s-au cifrat la 725 milioane de dolari, zilnic aceste fonduri prezinta intrari, in medie, de 2,5 miliarde de dolari”.

In opinia analistilor, interesul pentru Rusia din partea investitorilor straini va depinde de situatia de pe piata mondiala a materiilor prime. Aleksei Pavlov, de la Arbat Kapital, crede ca pentru investitori piata rusa si-a pierdut atractivitatea din cauza ieftinirii substantiale a petrolului fata de inceputul anului.