Romania, crestere economica record in prima jumatate a acestui an, asteptari mari pentru final de an
"Nu am mai avut o astfel de crestere economica de cel putin doua decenii. Mi-e foarte greu sa fac o comparatie cu perioada dinainte de '89, dar de cand am introdus indicatorul PIB acestea sunt niveluri record", a spus Vosganian.
El a aratat ca in aceste conditii Romania ar putea sa avanseze pana in 2012 pe pozitia a 12-a intre statele europene din punct de vedere al Produsului Intern Brut. Potrivit lui Vosganian, cresterea economica se va mentine la ritmuri inalte si in urmatorul deceniu, ministrul aratand ca are o prognoza de 450 de miliarde euro pentru PIB in 2020.
Ionut Popescu: Este posibil sa avem o crestere economica de peste 8% in 2008
Ionut Popescu, fost ministru de finante, spune ca aceste rezultate sunt reale si ca pentru acest an cresterea economica ar putea trece de 8%.
"Sunt date corecte. Este posibil chiar sa avem la sfarsitul acestui an o crestere de peste 8%. Chiar daca da putin inapoi acest trend in al doilea semestru, tot vom avea o crestere economica spectaculoasa, peste toate prognozele. Acum se vad practic efectele introducerii cotei unice, pentru ca dupa aceasta masura au venit investitiile, care abia acum au inceput sa-si arate roadele", a precizat pentru HotNews.ro Ionut Popescu.
In opinia fostului ministru, scaderea economica din restul Europei, reorienteaza jucatori straini catre furnizori mai ieftini si catre tari unde preturile sunt mai mici, precum Romania.
"Aceasta este explicatia si pentru cresterea mare a exporturilor. Este o oportunitate, depinde cum vom sti s-o gestionam in continuare. Cred ca si pargul de 10 miliarde euro investitii straine directe poate fi atins si aceasta este cu atat mai spectaculos cu cat nu mai este vorba de vanzari precum BCR sau Petrom", a mai spus Popescu.
CNP, asteptata sa revizuiasca pozitiv prognoza privind cresterea PIB pe 2008
Estimari pozitive sunt asteptate in perioada urmatoare si din partea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). In luna iunie a acestui an, Ion Ghizdeanu, presedintele acestei institutii, a declarat ca datorita evolutiei economiei peste asteptari, prognoza privind cresterea PIB pentru 2008 va fi, cel mai probabil, revizuita in urcare cu 1%, de la 6,5% la 7,5%, in toamna.
In primele sase luni ale anului trecut, avansul PIB a fost de 5,8%. La nivelul anului trecut, avansul economic a fost de 6%, iar estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica pentru 2008 o crestere de 6,5%. Potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat, investitiile straine directe in Romania, in 2007, s-au ridicat la 7,3 miliarde euro, fata de 9,1 miliarde euro in anul anterior.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Iar cine nu crede ca inflatia este mult mai mare de cit cea oficiala sa se uite putin la crestrea bazei monetare (peste 60% pe an).
Ba inca la noi situatia pare si mai interesanta, pentru ca inflatia si caderea preturilor la imobiliare deja a inceput, inainte ca "incetinirea" sa se declanseze oficial. Asta va fi cadoul lui Vozga pentru viitorul guvern... "Uite domne' v-am lasat o tara ca o floare, crestere ca-n povesti, si voi o puneti pe butuci? In 6 luni?"
crestere economica...poate la el in buzunar
(de exemplu antisemitii vor spune ca nu a existat holocaust)
cam asta inteleg eu din comentariile antescriitorilor
2.in concluzie partidul liberal NU va creste in stima populatiei si NU va fi votat la toamna.
3.noi,romanii, avem o lunga traditie in a omori gaina care face oua de aur:
-1906: romania obtine o recolta exceptionala
(1000 kg cereale pe cap de locuitor ,neegalata de atunci incoace). ce a urmat se stie.
-1937 :liberalii pierd alegerile dupa o exceptionala guvernare care adusese romania la 50%din nivelul de trai al belgiei. ce a urmat se stie.
era inevitabil ca inflatia sa fie ceva mai mare decat cea de 6% anticipata.
iar barilul de petrol la 120 $ nu e vina lui vozganian.
dar asta e la noi :e musai sa omoram gaina care face oua de aur.
In fond vezi mai bine cum stai cu:
- deficitul balantei de plati,
- infaltia reala- nu tinta sau cea ce comunica statistica! la scoala ai invatat ca e o jumatate de minciuna, dar te faci ca ai uitat!
- blocarea finantarii de CE - vezi SAPARD ca doar MEFcocrdoneaza bugetul consolidat si raspunde de toate programele de finantare europeana!
- deficitul real al bugetelor de pensii si sanatatii - pe termen mediu si lung - nu pana predati stafeta - in decembrie 2008!
Dupa ce analizezi realitatea descaleca de pe Pegas si vezi ce mai poti face, ca timpul e scurt si mai ca intri in istorie ca finantistul cel mai aiurit - si e pacat ca le ai cu ...lirica!
Rezultatele cresterii PIB sunt confirmate si de Eurostat, nu sunt inventii ale lui Vosganian, romanii au "sete" de afaceri si se baga la toate, cu tupeu, asa cum sunt probabil poporul european cu cea mai mare diaspora in Europa, au curajul sa o ia de la zero oriunde in lume.
O multime de pesimisti de profesie si de inculti constata ca in clasa politica si in lumea afacerilor exista multa mediocritate. Pai daca romanii obtin un asemenea PIB cu asemnea mediocri, care ar fi cresterea economica daca politicienii ar fi toti integri si managerii toti de nivel european? Am depasi China la ritm si am fi "tigrul Europei" in economie.
Insa uite ca romanii chiar si cand lucreaza la jumate de norma tot scot rezultate mai bune ca vecinii :)) Vezi exemplul Ungariei lui Gyurcsany, in ce inflatie si recesiune economica se afla.
Exista interes la unele trusturi de presa sa arunce cu noroi in orice succes romanesc, e foarte important pt. unii europeni ca romanii sa nu-si atinga potentialul real, se tem de asta ca de dreaku.
Insa treptat, in ciuda obstacolelor si denigrarilor sistematice, Romania va reveni la ceea ce a fost si inainte de ciuma comunista: principala putere din toata regiunea asta a Europei, care facea ordine la Budapesta, salva tezaurul polonez, reorganiza Balcanii cu Tratatul de la Bucuresti si era o "Elvetie" locala pt. aristocratii rusi fugariti de bolshevici.
Avem defecte individual, chiar si colectiv ca neam, avem insa si calitati colective. Sa fim realisti si pragmatici, sa ne inspiram de tot ce ne iese bine, sa fim mandri de realizari si pozitivi, doar asa vom razbi cu tara asta acolo unde ne e locul natural, printre marile popoare din Europa.
Nu stiu nici daca Romania va fi principala putere din zona est-europeana. Pana una alta Ucraina de-abia incepe sa se dezvolte economic si nu se stie unde se va opri, Polonia, Cehia si Ungaria au firme care investesc in strainatate mult mai mult decat firmele romanesti (si sunt firme mult mai mari decat cele cu capital romanesc- PKN Orklen si MOL de ex).
Nu e bine sa ne umflam in pene doar pt ca un semestru economia a crescut cat a crescut. Mai e mult pana departe.
Fara capital autohton, fara o doctrina unitara si o metoda de investitii, fara o reputatie, fara principii in afaceri (degeaba esti indraznet daca vrei sa te imbogatesti rapid si prin inselarea celorlalti, asta nu prea tine in UE)... o sa ne visam noi mult si bine puteri regionale.
Nu va dati seama ca toata treaba asta cu cresterea economica e petarda electorala? De ce nu ni se explica ma rog si structura acestei cresteri? De ce nu se explica populatiei ce riscuri implica - pentru ea!!! - un deficit care e al 6-lea in Europa in cifre absolute, la intrecere cu tari ca UK si Franta care au PIB-ul de 10 ori mai mare ca al Romaniei?
Daca unii oameni sunt mai lucizi decat media imediat sunt taxati de "pesimisti de serviciu"... Bine, frate, fiti voi optimisti si sa vedeti ce criza argentiniana o sa va pasca la anul, ca si la aia a fost la fel: credite peste credite, ia masina, ia frigideru', ia casuta pana cand a facut totul brusc poc si au ajuns in 12 luni la 30% somaj si razboaie de strada.
Romanii se grabesc sa-si vanda afacerile, lasand domenii intregi ale economiei practic fara concurenta interna, ceea ce ne va face foarte sensibili la intelegeri asupra preturilor tip cartel si la "importul" crizelor externe.
2. Vosganian a prezis un PIB de 450 de miliarde de euro in 2020.
3. PIBul Austriei e in prezent de vreo 250 de miliarde euro (convertit din cifrele oficiale in dolari), iar al Suediei de 307 miliarde (idem). Daca ar fi sa-i credem pe cei doi simpatici domni de mai sus, ar trebui sa vedem curand austrieci lucrand pe santierele noastre si suedeze prestand "servicii specifice de noapte".... in ziua aceea voi desface o sticla din cea mai buna sampanie :D :)) :)))))
~Nautilus