Banca Nationala a Romaniei a mentinut, in forma finala a regulamentului de creditare a populatiei, cerinta ca bancile sa solicite fisa fiscala clientilor. Potrivit Regulamentului publicat vineri, 22 august, in Monitorul Oficial, bancile vor analiza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", relateaza NewsIn.

Exista insa si exceptii de la aceasta regula. Este vorba despre cazurile in care anagjatorii nu sunt obligati sa dea salariatilor fisa fiscala, sau cind solicitantii de imprumut nu au obligatia sa depuna fisa fiscala la administratia financiara. In aceste situatii, bancile vor stabili venitul pe anul anterior "pe baza adeverintei de venit ori a altor documente justificative".

Analizele de stres prevazute in forma initiala a Regulamentului au fost eliminate. Acestea au fost considerate de reprezentantii mai multor banci comerciale drept inutile sau greu de realizat.

Forma publicata a Regulamentului BNR apare la o saptamina dupa finalizarea negocierilor cu reprezentantii mediului bancar.