Japonia pregateste un pachet economic in valoare de 73 de miliarde dolari pentru a ajuta afacerile si consumatorii sa faca fata preturilor ridicate la petrol si produse de consum, scrie CNN. Vestea pachetului vine dupa ce surse guvernamentale au anuntat luna aceasta ca economia Japoniei, a doua economie la nivel mondial, a scazut in al doilea trimestru al anului pe fondul incetinirii exporturilor si a scaderii cererii de cumparare, ajungand in pragul recesiunii.

Pachetul va include masuri de ajutorare a afacerilor agricole si pescaresti, cele mai afectate de pretul tot mai ridicat al petrolului. Peste 3.000 de pescari japonezi au facut greva cate o zi in luna iulie cerand guvernului sa intervina si sa le protejeze afacerile de costurile mari la combustibil.

Pachetul, care va fi finalizat pana la sfarsitul lui august, va duce si la retragerea taxelor de autostrada, va extinde serviciile medicale oferite varstnicilor si va veni in ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii care sufera din cauza preturilor ridicate la produsele de larg consum, noteaza CNN.

Prin aceasta miscare, prim-ministrul japonez Yasuo Fukuda spera sa-si mareasca sustinerea publica, dupa ce o recenta rearanjare a Cabinetului sau nu i-a marit aproape deloc popularitatea. Pachetul economic care a fost anuntat de catre oficialitati este mult mai mic decat ultimul pachet lansat in 2002 de catre prim-ministrul de atunci Junichiro Koizumi si care valora 136 de miliarde de dolari.