Letonia si Estonia se confrunta cu un risc crescut de recesiune economica in urmatoarele 12 luni, ceea ce ar putea pune presiuni asupra ratingurilor celor doua tari, potrivit Bloomberg care citeaza un raport al Fitch Ratings.

"Incetinirea economica este accentuata in Estonia si Letonia, cele doua tari confruntandu-se cu riscul unei recesiuni, ceea ce intensifica presiunile asupra calitatii creditelor", a declarat Eral Yilmaz, analist al Fitch.

Conform Bloomberg, ritmul de crestere a economiilor Letoniei, Estoniei si Lituaniei a incetinit dupa aderarea acestor tari la Uniunea Europeana in 2004. In al doilea trimestru al acestui an, ecomonia Estoniei a inregistrat o scadere de 1,4% iar cea a Letoniei a urcat cu doar 0,2%, dupa ce cele doua state au inregistrat cele mai puternice ritmuri de crestere din randul statelor membre in 2005.

Totodata, Fitch a anuntat ca prelungirea crizei economice ar putea duce la scaderea ratingurilor pentru Estonia, Letonia si Lituania, ale caror calificative sunt "A", "BBB plus" si "A", perspectiva asociata celor trei ratinguri fiind negativa.

Eral Yilmaz a mai spus ca imbunatatirea conditiilor macroeconomice ar putea duce la revizuirea perspectivei ratingurilor tarilor baltice, de la negativ, la stabil.

Agentia de rating se asteapta ca in acest an Letonia sa inregistreze o crestere economica de 1%, dupa un avans de 10,3% in 2007. Economia Estoniei se va contracta cu 0,5% in acest an, dupa un avans de 7,1% in anul trecut, iar ritmul de crestere al economiei Lituaniei va incetini pana la 4,5%, comparativ cu o crestere de 8,8% in 2007.

Bloomberg noteaza ca, toate cele trei state vor inregistra in acest an un deficit bugetar de aproximativ 1% din PIB, insa Estonia va reusi sa-si echilibreze bugetul in 2009. De cealalta parte, Letonia si Lituania isi vor mentine deficitul bugetar de aproximativ 1% si in 2009.