Ritmul de crestere economica in Romania va incetini puternic in urmatoarele sase luni, desi evolutiile actuale sunt satisfacatoare, iar inflatia se va reduce in trimestrul al treilea, potrivit mai multor economisti intervievati de Institutul CESifo al Universitatii din München, citati de Mediafax.

Analistii prognozeaza o rata a inflatiei anualizata de 7% in Romania pentru trimestrul al treilea al acestui an, fata de 7,2% in perioada aprilie-iunie. La nivelul Europei de Est, media estimata este de 6,3%, comparativ cu 5,8% in trimestrul precedent.

BNR a revizuit in crestere, la inceputul lunii august, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 6% la 6,6%.

Chiar daca indicele calculat de institutul german releva o usoara deteriorare a climatului economic in Europa Centrala si de Est, evaluarile analistilor privind situatia actuala a economiei in aceasta regiune raman favorabile.

In schimb, pentru urmatoarele sase luni, asteptarile specialistilor indica, in medie, o incetinire a avansului economic.

Cehia si Slovacia, evaluari pozitive

Alaturi de Romania, economistii anticipeaza ca ritmul de crestere a PIB se va tempera in Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Polonia.

Cehia si Slovacia se bucura de evaluari pozitive, cu perspective de crestere in urmatorul semestru, in timp ce in Bulgaria ritmul de dezvoltare economica va ramane constant, potrivit studiului german.

Pentru Europa de Vest, indicatorul climatului economic a scazut in iulie pentru a patra luna consecutiv, iar perspectivele economice s-au inrautatit.