Trezoreria americana, Ministerul japonez de Finante, Banca Centrala Europeana si alte institutii financiare au planuit, in secret, in primavara, sa sprijine dolarul american in cazul in care moneda americana s-ar fi depreciat pana la un nivel record - relateaza agentia France Presse, care citeaza un articol aparut astazi in cotidianul japonez "Nikkei".

Dolarul american s-a depreciat masiv atat in raport cu moneda unica europeana, cat si fata de yenul japonez, pe fondul crizei creditelor imobiliare cu grad de mare risc, care a facut numeroase victime in sectorul bancar si financiar american.

Dupa opt ani, principalele institutii financiare japoneze, americane si europene au convenit sa actioneze in comun, in cazul in care situatia s-ar fi agravat, pentru a evita fluctuatiile puternice ale valutelor lor si pentru a veni in sprijinul monedei americane.

Potrivit intelegerii, institutiile ar fi trebuit sa cumpere masiv dolari si sa se exprime in mod public pentru a-i influenta si pe alti actori sa intervina pe pietele financiare.

Dolarul continua sa scada

Moneda americana s-a depreciat, joi, fata de euro, dupa ce atinsese un maxim al ultimelor sase luni, pe fondul declaratiilor facute de oficialii Bancii Centrale Europene care au dat nastere la speculatii privind micsorarea dobanzii cheie - noteaza Reuters.

Euro s-a depreciat cu 0,4% in fata dolarului, ajungand la 1,4774 dolari. Moneda americana a pierdut teren si in fata monedei japoneze, atingand valoarea de 109,45 yeni.

Axel Weber, considerat unul dintre cei mai influenti membrii ai consiliului guvernatorilor BCE, a declarat pentru Bloomberg ca orice discutie despre o micsorare a dobanzii cheie este prematura.