Societatile de leasing vor sa calculeze singure valoarea taxei de poluare, deoarece Administratia Fiscala trimite cu intarziere decizia de calcul catre companiile de leasing, intarziere care poate ajunge si la 15 zile, au declarat joi in cadrul unei conferinte de presa reprezentantii Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. Acestia au precizat ca aceste intarzieri au ca efect scaderea vanzarilor de autoturisme in leasing si cautarea de catre clienti a altor surse de finantare.

Din cauza acestor intarzieri, societati de leasing vor sa calculeze singure sumele corespunzatoare taxei de poluare, a declarat Marian Niculescu, coordonatorul comitetului logistic din cadrul ALB.

"In prezent, decizia de calcul pentru noua taxa de poluare trebuie trimisa de Administratia Fiscala in termen de doua zile pentru persoane fizice si juridice si de cinci zile pentru companiile de leasing. Din start, se face o discriminare pentru ca si firmele de leasing sunt persoane juridice, insa nu e singura problema, pentru ca acele cinci zile se transforma intr-o perioada de 11-15 zile", a mai adaugat Niculescu.

Acesta a mai spus ca membrii asociatiei doresc sa isi calculeze si sa isi vireze la buget singuri sumele care rezulta din taxa de poluare, avand in vedere ca deja dispun de conturi dedicate pentru acest lucru.

"Am adresat autoritatilor rugamintea sa se rectifice ordonanta privind taxa de poluare si normele de aplicare, precum si procedura in sine, de a ne lasa pe noi, companiile de leasing, sa ne calculam singuri sumele, sa le viram la buget, astfel incat clientul sa nu aiba de suferit in legatura cu folosinta bunului", a spus coordonatorul comitetului logistic din cadrul ALB.

Reprezentantii ALB au precizat ca un client poate astepta primirea vehicului achizitionat o perioada chiar mai mare de o luna, deoarece pe langa intarzierea trimiterii deciziei de calcul pentru taxa de poluare se mai pierde timp si la Registrul Auto Roman cu procedura de inmatriculare.