Inflatia si-a redus ritmul de crestere in luna august la 3,8%, dupa ce a atins un varf de 4% in iunie si iulie, potrivit unei estimari publicate vineri de Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat. Analistii se asteptau ca rata anuala a inflatiei sa se situeze la nivelul de 3,9% in luna august, avand in vedere ca preturile la energie au inceput sa scada.

"Diminuarea ratei inflatiei s-a datorat in special scaderii accentuate a pretului petrolului. Daca pretul petrolului se stabileste la acest nivel, inflatia va scadea pana la 2,5% la finele acestui an", a declarat Christoph Weil, economist la Commerzbank, citat de Reuters.

Inflatia a cunoscut un proces de crestere din toamna anului trecut pe fondul majorarii preturilor la produsele agricole si petroliere. Pretul barilului de petrol a scazut insa in ultima perioada de la nivelurile record de 147 dolari pe baril inregistrate la mijlocul lunii iulie pana la aproape 118 dolari pe baril.

Situata la un nivel de 1,7% in august 2007, inflatia a ajuns la 2% in septembrie, la 3% in noiembrie si a urcat pana la 4% in iunie si iulie, nivel record de la crearea zonei euro, in 1999.