





De ce am apelat la un broker de credite
Intr-un fel, nu regret timpul pierdut, mi-am creat o imagine despre cum era piata creditelor si mi-am dat seama cat de complexa si scumpa este.
In Anglia, mai mult de 90% din populatie apeleaza la brokeri de credite atunci cand isi cumpara casa; in toamna lui 2006 erau peste 50.000 de produse diferite oferite de 350 de institutii financiare; cu diferite tipuri de credite de la 60% din valoarea imobilului achizitionat pana la 100% sau acele credite la care nu platesti decat dobanda pe perioada creditului, produse care lasau posibilitatea de rambursare partiala anticipata fara penalitati, dobanda fixa sau dobanda variabila etc, etc.
Am apelat in cele din urma la un broker de credite prin care am obtinut un imprumut cu o rata sub rata Bancii Angliei, refinantabil in doi ani.
La doi ani dupa ce am contractat creditul a venit timpul refinantarii. Datorita crizei financiare, numarul de produse a scazut la 15.000 oferite tot de cam 350 de institutii financiare. Produsele de acum nu sunt la fel de bune ca acum 2 ani: atat in ceea ce priveste rata dobanzii cat si in ceea ce priveste comisionale.
Un lucru s-a schimbat in bine: produsele actuale tind sa favorizeze economisirea (de exemplu sunt mult mai multe produse - si mai usor de folosit - care incurajeaza compensarea contului curent cu imprumutul si plata dobanzii doar la soldul rezultant).
In Romania, doar 5 din 100 de oameni apeleaza la un broker de credite, fata de 40 din 100 de oameni in Europa Centrala si de Est unde au aparut astfel de asociatii cu patru ani inainte. In Statele Unite, 90 din 100 de oameni care iau imprumuturi apeleaza la brokerii de credite, in timp ce in Europa de Vest, 70% apeleaza la brokeri de credite, 40% in Europa Centrala si de Est, 20% in sud-estul Europei si doar 5% in Romania.
Am fost sfatuit de prieteni sa apelez la brokeri de credite (brokerii iau comision zero clientilor, ei sunt platiti de catre acea banca ce a produs creditul ales de client; in acest fel bancile isi externalizeaza parte din serviciul de vanzari si isi reduc costurile fixe), nu regret: chiar si pentru cineva din domeniu piata ofera atat de multe produse incat este greu, de unul singur, sa evaluezi care este cel mai bun produs in momentul in care ai nevoie de credit.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Jeopardy.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa