Comisiile reunite de buget si de administratie ale Senatului au modificat, miercuri, OUG 50/2008, astfel incat se mentine eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe auto, se elimina noua taxa de poluare, iar banii incasati de catre stat pana acum se restituie integral, indexati in functie de inflatie, anunta Mediafax.

Senatorii au adoptat 15 amendamente, care elimina complet taxa de poluare introdusa incepand cu 1 iulie 2008 si vechea taxa de prima inmatriculare, introdusa pe baza Codului Fiscal, care a functionat pana in primul semestru al anului 2008.

De asemenea, senatorii celor doua comisii au decis sa restituie integral sumele incasate de stat pentru cele doua taxe. Restituirea sumelor se va face de la bugetul de stat, nu de la Fondul de Mediu, iar sumele vor fi indexate potrivit ratei inflatiei.

Potrivit unui alt amendament, sumele incasate de stat se restituie in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii de modificare a Ordonantei 50/2008.

Presedintele Comisiei de buget, liberalul Aron Popa, s-a declarat nemultumit ca Ordonanta 50/2008 a fost "spulberata", pentru ca era un act normativ conform cu solicitarile UE privind instituirea unei taxe de poluare.

Daca legea va fi adoptata in formula propusa de comisii, Guvernul va trebui sa restituie 1.300 de miliarde de lei.

Aron Popa si-a exprimat speranta ca propunerea va fi analizata "cu mai multa atentie" la Camera Deputatilor. Senatul este prima Camera sesizata, votul final apartinand deputatilor.

Inainte de vacanta parlamentara, aceleasi comisii au votat pentru respingerea taxei de mediu, dar votul a fost invalidat de Biroul permanent al Senatului, invocand lipsa cvorumului.