Tarile europene se confrunta cu o incetinire accentuata a cresterii economice, dar nu ar trebui sa recurga la stimulente financiare pentru a relansa cresterea, a declarat pentru Le Monde, Jean-Claude Juncker, presedintele consiliului ministrilor de finante Eurogroup, potrivit NewsIn. Juncker a mai spus ca astfel de politici pot duce la o imbunatatire pe termen scurt, dar pe termen mediu, acestea atrag nevoia de a corecta dezechilibrul produs.

Juncker este de parere ca Europa nu este amenintata de recesiune, "ci mai degraba va avea loc o incetinire brusca a cresterii economice care va necesita coordonarea politicilor economice".

State precum Spania, ce au avut parte de un surplus bugetar, au loc de manevra privind masurile de lupta impotriva incetinirii economice, in timp ce alte tari europene, precum Franta si Italia au un spatiu mai restrans pentru astfel de masuri.

"Ceea ce intreprinde o tara are impact asupra celorlalte", a spus Juncker, care a subliniat ca se pot trage foloase de pe urma modului in care anumite tari folosesc excedentele bugetare.

Mandatul lui Juncker de presedinte al Eurogroup se va incheia la finalul anului in curs.