Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE) au incurajat Consiliul European pentru Plati sa accelereze lansarea unei zone unice de plati pentru clienti din 31 de tari europene, denumite SEPA, se arata intr-un comunicat al CE citat de NewsIn. Potrivit acestui proiect, clientii bancari vor putea efectua plati, prin intermediul unui singur cont bancar, in oricare dintre cele 31 de tari care participa la proiectul de creare a zonei unice de plati SEPA (Single Euro Payments Area).

Scopul programului este de a unifica sistemele nationale de plati din cele 31 de tari, pentru a simplifica tranzactiile financiare intre locuitorii Europei. Comisia Europeana spera ca zona unica de plati sa reduca costul tranzactiillor transfrontaliere pana la nivelul unei tranzactii locale si sa aduca economii cuprinse intre 50 si 100 de miliarde de euro.

Cu un an in urma, Banca Centrala Europeana (BCE) cerea bancilor europene sa accelereze procesul de redactare a legislatiei ce va permite cetatenilor Uniunii Europene sa achite facturi si sa efectueze plati oriunde in cadrul blocului european dintr-un cont unic.

Zona unica acopera toate statele UE, precum si Norvegia, Lichtenstein, Islanda si Elvetia. Se spera ca acest sistem sa poata fi introdus pana in luna noiembrie a anului viitor.