Economia mondiala a scazut pentru a treia luna consecutiv in august si, desi ritmul declinului a fost mai lent decat in iulie, perspectivele se mentin pesimiste, potrivit unui studiu de joi al analistilor de la grupul bancar JPMorgan, citat de NewsIn.

Indicele pentru productia totala de pe pietele internationale - The Global Total Output Index - a carui evolutie este urmarita de JP Morgan in colaborare cu organizatii de cercetare si de management, a fost de 49,7 puncte in august. Cotatia este peste cea de 49 de puncte din iulie, dar sub pragul de 50 de puncte, ce desparte cresterea economica de scadere.

"Este improbabil sa asistam la o imbunatatire a conditiilor in viitorul apropiat, in contextul in care indicii de activitate, de comenzi noi si pentru rata angajarii se mentin in august la niveluri relativ mici", a spus unul dintre directorii JPMorgan, David Hensley.

Indicele global pentru afaceri noi a coborat, a treia luna consecutiv, mai ales in sectorul productiei industriale, dar cheltuielile au scazut in conditiile in care indicele preturilor la materii prime a afisat cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni.

"Ieftinirile recente ale petrolului si ale celorlalte marfuri au inceput sa fie resimtite de unii producatori si furnizori de servicii, fapt ce a determinat o incetinire a ritmului de crestere a costurilor generale", a explicat Hensley.

Sectorul serviciilor din Statele Unite a crescut usor in august, peste pragul de 50 de puncte, la 50,6 puncte, comparativ cu nivelul de 49,5 puncte din iulie, in timp ce sectorul serviciilor din Rusia a avut, de asemenea, o crestere solida.

Productia industriala din Japonia a inregistrat, insa, cea mai mare scadere de la sfarsitul lui 2001, iar restrictiile guvernamentale din China impuse pe perioada Jocurilor Olimpice au atras cea mai pronuntata scadere a productiei chineze de la infiintarea sondajului.