Inflatia se mentine la un nivel ingrijorator, iar angajamentele Bancii Centrale Europene (BCE) de a stabiliza preturile sunt prioritare la ora actuala, in conditiile in care situatia economica este incerta, au anuntat, vineri, oficialii Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit NewsIn care citeaza Reuters. BCE a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la 4,25%, si nu a dat semne ca ar intentiona sa relaxeze politicile monetare, in ciuda deteriorarii situatiei economice, alimentand astfel zvonurile de pe pietele financiare, potrivit carora rata dobanzii de referinta va fi redusa la jumatatea anului viitor.

In cadrul unei conferinte ce a avut loc la Frankfurt, Juergen Stark, membru al consiliului executiv al BCE, a declarat ca inflatia se mentine la un nivel ingrijorator de ridicat, in timp ce Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, este de parere ca banca isi mentine pozitia si are ca obiectiv stabilizarea preturilor.

"Vom lua toate masurile necesare pentru a stabiliza preturile", a declarat Trichet. Prin aceasta, BCE intelege o inflatie sub 2%, in comparatie cu cea actuala de 3,8%.

"Institutiile stabile si politicile monetare ferme sunt necesare mai mult ca oricand in timpul turbulentelor economice", a adaugat acesta.

Potrivit lui Stark, BCE si alte banci centrale au suferit socuri fara precedent in ultimele 13 luni, nu numai din cauza tensiunilor de pe piata, ci si din cauza cresterii pretului marfurilor, ce amenintau asteptarile inflationiste si care ar putea da nastere unui cerc vicios de crestere a salariilor si a preturilor.

Stark i-a indemnat pe investitori sa revina pe piete si a avertizat bancile sa nu devina dependente de BCE in ceea ce priveste necesarul de lichiditati.

"Rolul principal al BCE nu este de a inlocui pietele", a adaugat acesta, desi BCE va continua sa furnizeze fonduri atat timp cat tensiunile de pe piata se mentin.