Sondaj: Peste 42% dintre angajatii din Romania spun ca au salarii mai mici sau la fel ca anul trecut
Sondajul mai arata ca 16,5% din angajati sustin ca salariul lor a crescut in ultimul an cu mai putin de 10%, iar 12,5% au declarat ca incaseaza mai mult fata de luna august a anului trecut cu peste 10%, dar nu mai mult de 20%.
Sapte romani dintr-o suta au declarat ca salariul lor a crescut intre 20-30%, nivel apropiat de cresterea anuala de 25,8% inregistrata la nivelul economiei in intervalul iulie 2007-iulie 2008, potrivit Institutului National de Statistica.
"Cei care ar putea intra in categoria celor care spun ca le-a scazut salariul fata de anul trecut sunt angajatii multinationalelor, deoarece multe companii isi stabilesc cresteri salariale in functie de inflatie, la sfarsitul fiecarui an. Cum inflatia din acest an este mai mare decat anul trecut, este posibil ca angajati sa primeasca in termeni reali mai putini bani decat in 2007", a declarat, pentru NewsIn, Constantin Ferseta, manager marketing Neogen.
Un alt motiv care ar putea contribui la perceptia angajatilor ca salariile lor au scazut sau au ramas la fel, in august 2008 comparativ cu luna a opta a anului trecut, este reprezentat de deprecierea leului in fata euro in aceasta perioada.
Specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris sustine ca cei care si-au negociat salariile in lei ar putea resimti devalorizarea monedei nationale fata de euro din ultimul an.
"Cand se gandesc la salarii, oamenii au in vedere si inflatia, care este mai mare in acest an fata de 2007. Este posibil ca si acest motiv sa contribuie la perceptia multora dintre angajati ca salariile lor au scazut. Cei care resimt mai mult cresterea costului vietii sunt angajatii cu salariile mici din economie", a precizat Gabriel Biris, managing partner al firmei Biris Goran.
Castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 25,8% in intervalul iulie 2007-iulie 2008, pana la 1.308 lei (365 euro), ritm superior celui din lunile anterioare, pe fondul avansului rapid al salariilor in industrie si in unele servicii.
Castigul salarial mediu brut a fost in iulie de 1.769 lei (494 euro), cu 1,8% mai mare decat in luna precedenta.
In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 15,4% in iulie 2008 fata de a saptea luna a anului trecut.
In iulie, cele mai mari salarii nete s-au platit in sectorul transporturilor aeriene (3.214 lei, 898 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (732 de lei, 205 euro).

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Eu m-am saturat de asa-zisele "sondaje reprezentative" lansate de spammeri de la bestjobs/neogen.
Universul studiat nu este populatia Romaniei, ci oamenii care intra pe site-ul bestjobs. De obicei acestia sunt cei care cauta de lucru, deci sunt nemultumiti de locul de munca actual sau vor ceva mai bun. Asta ii face automat mai putin interesati de munca si mai predispusi la altele.
Ma intreb cand vor invata ziaristii sa citeasca critic prostiile debitate de marketingul diverselor firme!
Salariul mediu reprezinta suma salariilor din romannia impartit la numarul de angajati. Atita tot. Nuy reprezinta salariul cel mai des intilnit in romania, nu e salariul cel mai intilnit in cartierul nostru sau in cercul de cunoscuti
Deci, nu e o gogorita, e un adevar care trebuie privit doar ca ceea ce este! Atit si nimic mai mult.
Deci dupa aceeasi medie unul traieste bine iar 9 abia au bani sa traiasca.
ce te supara?.. adevarul?
sau tie iti place cand ies politicieni de rahat la tv si anunta ca salariile sunt... au crescut cu... sal mediu este de... cresterea economica este de... toate sunt abureli... ce minterau comunistii, dar astia sunt mai tari! ba mai mult, au introdus fel de fel de indicatori, sa ne arate noua ca avem crestere economica, inflatie mica, dar salariile nu pot creste, ca nu suntem rentabili... patronii sau imbogatit, dar nu stiu cum, ca daca noi nu suntem rentabili, ei de furat nu fura, cum naiba se imbogatesc?
42 %... normal, sectorul privat, cu mici exceptii.. probabil marile companii, probabil sefii, etc... restul fiind bugetari, care au ajuns cu salariile peste nivelul mediu, asta daca tinem cont de toate ghidusiile care se adauga la salariu: spor calculator, spor xerox, spor antena, hrana, imbracaminte... etc... de, sunt si foarte rentabili, incepand de la primarie, sistem sanitar, politie etc.... mai rau este ca acum nu ai cui reclama... sau infiintat atat de multe organisme, multe la cererea UE, incat nici ele nu mai stiu cu ce se ocupa... toaca banii celor care muncesc cu adevarat pe salarii de mizerie... auzi, sal minim net de 400 lei in conditiile in care nu acoperi nici cheltuielile minime cu intretinerea...totul se face fara cap, inclusiv cresterea pensiilor, unii au ajuns de au pensii de peste 1500 lei, iar sal minim este de 400 lei, probabil mai jos sunt pensiile din agricultura, ca de, tarani prosti, ei nu mananca...