





Citibank: Economia Romaniei continua sa prezinte riscuri din cauza cererii de consum in exces
Piata anticipeaza, in medie, o mentinere a ratei dobanzii de politica monetara la nivelul actual, de 10,25% pe an, pana la sfarsitul lui 2008, dar analistii Citibank sustin ca BNR ar putea urca dobanda cheie la cel putin 10,50% pe an in una din cele doua sedinte de politica monetara din acest an, respectiv pe 25 septembrie sau pe 30 octombrie.
Rata anuala a inflatiei din august s-a temperat la 8,02%, sub asteptarile Citibank, care se cifrau la 8,5%, dar si ale pietei, care anticipa in medie un nivel de 8,1%. O privire mai atenta asupra inflatiei de baza, din care sunt excluse preturile administrate si cele volatile, arata ca presiunile inflationiste pe acest segment au sporit permanent in ultimul an, de la 3,8% in august 2007 la circa 8% in iulie 2008.
"Daca luam in considerare datele pe august, ne asteptam ca inflatia sa se situeze usor sub 7% la finalul acestui an, de la 6,6% la finalul lui 2007, respectiv putin peste asteptarile BNR care anticipeaza un nivel de 6,6%", se arata in analiza Citibank.
Deficitul comercial sub asteptari inregistrat de Romania in iulie atrage asteptari optimiste cu privire la evolutia ulterioara a tarii, insa riscurile generate de nevoile mari de finantare se mentin. Astfel, in luna iulie, balanta comerciala a Romaniei a inregistrat un dezechilibru de aproape 1,9 miliarde de euro, comparativ cu 2 miliarde de euro, cat estimasera analistii Ilker Domac si Engin Dalgic, in analiza despre economiile statelor din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).
Cat priveste diferenta dintre importurile si exporturile din primele sapte luni ale acestui an, aceasta s-a cifrat la 12,7 miliarde de euro, cu 10,42% mai mult decat in perioada similara din 2007.
"Dezechilibrul mare al balantei comerciale adanceste cel mai mult la deficitul de cont curent, a carui valoare o estimam la 13,8% din Produsul Intern Brut al Romaniei si nu credem ca se va imbunatati semnificativ in acest an", conform analistilor bancii.
Printre riscurile luate in calcul de acestia pentru prognoza referitoare la Romania se numara nevoile ridicate de finantari externe si lipsa unei politici fiscale adecvate. "Nevoile mari de finantare externa lasa Romania vulnerabila in fata schimbarilor neasteptate de dispozitie ale investitorilor si creaza o presiune suplimentara pe cursul de schimb", arata analistii Citibank.
Acestia privesc in continuare cu precautie perspectiva comertului exterior al Romaniei, printre motivele invocate numarandu-se cresterea peste asteptari a produsului intern brut in primele doua trimestre din acest an si previziunile de crestere si in urmatoarea jumatate de an. In aceste conditii, analistii bancii considera ca presiunile exercitate de cererea excesiva cu care se confrunta Romania in prezent nu au cum sa scada.
In al doilea rand, analistii Citibank au declarat ca nu se asteapta la o politica fiscala eficienta in perspectiva alegerilor din luna noiembrie a acestui an, fapt care ar putea duce la depasirea obiectivului oficial de 2,3% din PIB privind deficitul fiscal.
Pentru cursul de schimb, Citibank isi mentine previziunea privind evolutia raportului leu-euro, considerand ca la sfarsitul anului valoarea acestuia va fi intre 3,53 lei/euro si 3,57 lei/euro. Analistii bancii au mentionat, insa, ca sunt constienti "ca exista riscuri considerabile in ce priveste prognoza noastra privind cursul de schimb, pe fondul deficitului mare de cont curent si al nesigurantelor asociate cu criza internationala".

Ce este fenomenul GameStop / Revolta investitorilor particulari, reuniți pe Reddit, împotriva baronilor de pe Wall Street a condus la creșterea acțiunilor grupului cu 1.700%
Sectorul 3 vrea să investească aproape jumătate de miliard de lei în proiecte pentru fluidizarea traficului: trei pasaje subterane, două supraterane și lărgirea străzii Drumul între Tarlale la 4 benzi
Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață