Banca germana Deutsche Bank intentioneaza sa preia rivala Postbank, in urma unei tranzactii de aproximativ 13 miliarde de euro, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Reuters. Daca se va realiza, tranzactia ar deveni a doua ca marime din Europa, in decursul acestei luni, dupa ce Commerzbank a cumparat Dresdner Bank.

Surse familiare situatiei au declarat ca Deutsche Bank va cumpara initial 29,75% din actiunile Postbank, pentru aproximativ 57 euro pe actiune. Conform Reuters, Deutsche Bank nu va trebui sa lanseze o preluare in totalitate daca isi mentine cota de actiuni sub nivelul de 30%. Planul presupune ca cea mai mare banca germana sa cumpere ulterior noi actiuni Postbank, ceea ce va determina Deutsche Bank sa realizeze cea mai mare preluare din ultimii zece ani.

De preluarea Postbank mai este interesata si banca spaniola Banco Santander. Un analist al JP Morgan a declarat ca intentia Deutsche Bank este mai mult defensiva.

Nu sunt inca clare metodele prin care Deutsche va finanta tranzactia. Banca a inregistrat pierderi de peste 11 miliarde de dolari in urma crizei financiare, aceasta fiind una dintre primele zece banci modiale ce au avut de suferit de pe urma tulburarilor de pe piata financiara.

Deutsche Bank are peste 900 de filiale pe teritoriul Germaniei, in timp ce Deutsche Postbank are 850 de filiale proprii si acces la mii de oficii postale unde ofera servicii.