Economiile din Europa de Est vor evita recesiunea sau prabusirea monedelor nationale
Intr-un raport publicat saptamana trecuta, Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare a aratat ca tarile din aceasta regiune, cu deficite de cont curent ridicate, fac fata unei ajustari "inevitabile" care se va face simtita sub forma unei "recesiuni profunde" si a unei "devalorizari mari". Economistul sef al BERD a declarat insa ca acest grup de tari va evita atat recesiunea cat si devalorizarea monedelor.
"Nu spun ca vor evita o ajustare brusca, dar nu vad o astfel de evolutie. Aceasta nu se afla in scenariul nostru de baza", a precizat Berglof.
In cazul unora dintre aceste tari, increderea investitorilor va fi mentinuta datorita faptului ca sunt membre ale Uniunii Europene. Romania si Bulgaria s-au integrat in Uniunea Europeana in 2007, in timp ce Croatia si Serbia vor sa adere la UE.
Oficialul BERD a mai spus ca in multe dintre statele din regiune bancile straine detin cote de piata substantiale, ceea ce ar trebui sa asigure ca finantarea internationala nu se va opri brusc.
"Exista cativa factori care compenseaza deficientele macroeconomice. Unul este legatura cu UE, care este foarte puternica in unele state. De asemenea, prezenta bancilor straine a reprezentat un factor pozitiv", a spus Berglöf.
Deficitul de cont curent al Romaniei a fost de 7,98 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2008, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut cand a inregistrat 7,35 miliarde de euro.
- 0 (0 voturi)Articol total neinteresant (Sâmbătă, 13 septembrie 2008, 11:52) adi [anonim]si neatragator din moment ce nu a atras niciun comentariu in 2 zile. Daca era vorba de niscaiva recesiuni, sau alte melodrame - sa te fi tinut! greu si cu romanii astia :-)raspunde trimite
- 0 (0 voturi). (Sâmbătă, 13 septembrie 2008, 23:17) Mda [anonim] i-a raspuns lui adipai oricum europa de est a fost tot timpul in recesiune, de aia nu atrage pe nimeni stirea :)raspunde trimite
-

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”