Aparitia unei spirale a majorarilor salariale nu poate fi permisa in Europa, chiar daca scaderea pretului la petrol ar putea tempera inflatia peste asteptari, au declarat duminica oficialii Bancii Centrale Europene, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

In cadrul intrunirii cu ministrii de finante, oficialii bancii centrale si-au exprimat optimismul in legatura cu temperarea inflatiei de la recordul de 4% atins in iulie, pe fondul ieftinirii petrolului cu aproape 50 dolari/baril in ultimele doua luni, la mai putin de 100 dolari/baril, pentru prima oara din aprilie.

Desi exista sanse ca inflatia sa coboare sub pragul de 2% impus de BCE inainte de 2010, estimarile facute de presedintele bancii centrale, Jean-Claude Trichet, depind de evitarea unei reveniri a pretului petrolului si a aparitiei unei spirale a majorarilor salariale.

“A majora salariile in conditiile de fata ar fi catastrofal”, a declarat Trichet in cadrul unei conferinte de presa, dupa o intrunire de doua zile cu ministrii de finante si cu reprezentantii bancilor centrale din statele membre ale Uniunii Europene.

Comentariile sunt in linie cu asteptarile pietei, potrivit carora urmatoarea masura de politica monetara a BCE va fi coborarea dobanzii de referinta de la nivelul actual, de 4,25%, desi oficialii institutiei nu au dat nici un semnal in legatura cu aceasta masura.