China a redus luni dobanda de referinta pentru prima data in ultimii sase ani si a diminuat rezervele pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie la banca centrala, pe fondul agravarii crizei de pe pietele financiare si a scaderii exporturilor, potrivit Bloomberg. Astfel, Banca Populara a Chinei a redus dobanda de referinta la 7,20%, de la 7,47%, si a redus cu un procent rezervele obligatorii care trebuie constituite de institutiile bancare.

Lehman Brothers si-a anuntat falimentul luni, iar actionarii Merrill Lynch au acceptat ca banca de investitii sa fie vanduta pentru a scapa de o soarta similara, acestea evidentiind ca criza financiara se adanceste si ameninta economia globala. Scaderea inflatiei din China a determinat diminuarea costurilor creditarii.

"Autoritatile de reglementare au vazut ca probabilitatea unei recesiuni in Statele Unite este mai mare in prezent, asa ca perspectiva privind exporturile chinezesti s-a deteriorat", a declarat Darius Kowalczyk, director de investitii la CFC Seymour din Hong Kong. "Factorii de decizie au ajuns la concluzia ca inflatia s-a ameliorat", a mai spus acesta.

Inflatia din China a ajuns in august la 4,9%, acesta fiind cel mai redus nivel din ultimele 14 luni.

Autoritatile chineze au explicat ca reducerea ratei de referinta a fost facuta pentru a "rezolva probleme importante din economie si pentru ca aceasta sa isi mentina ritmul rapid de dezvoltare si stabilitate".

Economia Chinei a avansat in cel de-al doilea trimestru cu 10,1% fata de perioada similara a anului trecut.