Banca Centrala Europeana a pompat marti miliarde de euro pe pietele financiare, pentru a doua zi consecutiv, miscarea fiind urmata de alte banci centrale, in incercarea de a inlatura efectele falimentului Lehman Brothers, potrivit AFP. Institutia cu sediul la Frankfurt a acordat bancilor imprumuturi in valoare de 70 miliarde de euro, la o zi dupa ce a alocat 30 de miliarde de euro pentru a aproviziona cu lichiditati piata financiara.

Si alte banci centrale au luat, luni, masuri similare. Astfel, Rezerva Federala din Statele Unite a injectat pe piata 70 miliarde de dolari, iar Banca Angliei a alocat cinci miliarde de lire sterline.

Banca Angliei a continuat si marti actiunea inceputa cu o zi in urma, acordand bancilor imprumuturi in valoare de 20 miliarde de lire sterline. De asemenea, Banca Japoniei a efectuat doua injectii de capital pe piata, valoarea combinata a acestora fiind de 16,9 miliarde de euro.

Operatiunile au venit dupa ce Lehman Brothers a cerut plasarea sub protectia legii falimentului, iar gigantul Merrill Lynch a fost cumparat de Bank of America pentru a preveni o soarta similara. Totodata, asiguratorul AIG a anuntat ca are nevoie de fonduri de 40 miliarde de dolari pentru a evita o degradare a ratingurilor.

Aceste evenimente au trimis o unda de soc pe piete si au determinat bancile centrale sa furnizeze lichiditati suplimentare pentru a ajuta bancile sa faca rost de fondurile necesare desfasurarii activitatii si pentru a nu bloca intregul sistem financiar.