Banca britanica Barclays a incheiat un acord cu Lehman Brothers pentru preluarea unora dintre cele mai importante active din Statele Unite ale bancii de investitii americane, valoarea tranzactiei fiind de 1,75 miliarde de dolari, potrivit Reuters. Cea mai mare parte a acestei sume va fi platita pentru sediul Lehman Brothers din New York si doua centre de date.

Totodata, banca britanica va plati doar 250 milioane de dolari in numerar pentru operatiunile de investment banking de pe pietele de capital din America de Nord ale Lehman.

Aceasta tranzactie, anuntata marti seara, va uni doua mari case de tranzactionare si ar putea opri plecarea clientilor Lehman Brothers.

Operatiunile Lehman ce vor fi achizitionate de Barclays au aproximativ 10.000 de angajati, active de 72 miliarde de dolari si datorii de 68 miliarde de dolari. Operatiunile vor fi incluse in Barclays Capital, companie condusa de Bob Diamond, fost director al Credit Suisse First Boston si Morgan Stanley.

"Aceasta este o ocazie unica pentru Barclays", a declarat Diamond.

Barclays a anuntat ca unii dintre investitorii sai si-au exprimat interesul de a-si majora participatiile, ceea ce arata sprijinul lor pentru aceasta tranzactie. Consiliul de administratie se asteapta ca negocierile cu actionarii sa duca la subscrierea unor actiuni suplimentare in valoare de cel putin un miliar de dolari.

Acordul dintre Barclays si Lehman Brothers trebuie aprobat de tribunalul comercial din New York, si poate fi anulat daca nu este finalizat pana pe 24 septembrie.

Banca americana de investitii Lehman Brothers a solicitat, luni, plasarea sub protectia legii falimentului.

Actiunile Barclays au inchis sedinta de tranzactionare de marti in scadere cu 2,5%, iar indicele bancar DJ Stoxx European a scazut cu 4,3%.