EIU inrautateste prognozele privind cresterea din zona euro si SUA, dar le mentine pentru Romania
"Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale. Statul va avea deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza (pana in 2013 - n.r.), alimentat de cresterea economica si, mai ales, de accelerarea consumului intern", se arata in cea mai recenta editie a prognozei globale a EIU.
Avertizarile transmise de analistii EIU sunt similare celor cuprinse in editiile anterioare ale prognozelor globale ale institutiei.
Cerintele de finantare ale Romaniei se ridica la circa 30% din PIB. Finantarea a fost realizata prin fluxurile de investitii straine directe, dar va deveni din ce in ce mai dificila, pe masura ce privatizarile se termina, se spune in raport.
Un alt punct slab identificat de economisti se refera la deprecierea monedei nationale, in conditiile in care cea mai mare parte a datoriei externe este denominata in euro.
Desi EIU mentine mesajul legat de Romania, afiseaza un ton mai pesimist privind economiile SUA, Japoniei si cele din zona euro, pe fondul turbulentelor financiare internationale.
"Prabusirea Lehman Brothers pe 15 septembrie a aratat clar ca suntem departe de finalul crizei financiare si exista sanse ridicate pentru falimentele altor institutii financiare mari. Conditiile de creditare vor continua sa fie aspre in SUA, zona euro si Marea Britanie, dar si in multe state emergente care depind de capitalul strain", se spune in raport.
Analistii noteaza ca economia mondiala va incetini semnificativ si ca riscurile privind perspectivele economice globale raman ridicate.
Aceasta situatie reflecta nu numai problemele din sectoarele financiare din SUA si Europa, dar si presiunile inflationiste globale, care erodeaza competitivitatea firmelor, reduc puterea de cumparare si diminueaza perspectivele de crestere in multe state.
Potrivit EIU, unele state din Asia, Orientul Mijlociu si Europa de Est raman deosebit de vulnerabile.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri