Economist Intelligence Unit: Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale
Statul va avea un deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza, adica pana in 2013, alimentat de cresterea economica si mai ales de accelerarea consumului intern.
Cerintele de finantare ale Romaniei se ridica la aproximativ 30% din PIB, iar sursa citata considera ca finantarea a fost realizata prin fluxurile de investitii straine directe care va deveni din ce in ce mai dificila pe masurile ce privatizarile se vor termina. Un alt punct slab identificat de economisti se refera la deprecierea monedei nationale, in conditiile in care cea mai mare parte a datoriei externe este denominata in euro.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
de multa vreme presa din Regatul Islamic al Marii Britanii o f..ramanta grija de Romania si baga articol dupa articol cu prohodul economic -mai vorbim de asta peste 10 ani cand gazele si petrolul din Marea Nordului care i-a salvat de la faliment se vor fi epuizat ,cand indienii si pakistanezii vor fi majoritari si Familia Regala va fi de origine srilankeza
Daca tot sunt lucrurile asa nasoale, cum se face ca anul asta avem peste 10 mld. Euro investitii straine, cel mai mare nivel ever?
Asa numita crestere economica romaneasca, vizibila in casele de vacanta ale policienilor si masinile beizadelelor, este undeva pe la 6%.
Asta pornind de la genunchiul broastei, unde e Romania in acest moment. Comparativ, Irlanda, care a beneficiat de conducere liberala autentica, a inregistrat ani de zile cresteri de 10-12%.
Rezultatul politicilor dezastruoase Vacaroiu - Nastase - Tariceanu se vede: Irlanda, locurile 1-2 in EU la PIB per capita, Romania se lupta cu Bulgaria pentru ultimul loc.
tot o dau cu Romania.
dar n-am auzit nimik despre AIG...... bai se audeeeee? spuneti si ce trebuie.... nu abureli de-astea ca sa va justificati banii
In alta ordine de idei, Romania chiar are o pozitie privilegiata in actualul context international! Datoria externa relativ mica si avantajul, paradoxal, al unei piete bursiere inexistente ne fac mai putin vulnerabili. Nici deficitul de cont curent nu e chiar asa inspaimantator tinand cont ca anual intra in tara 5-7 miliarde de euro ("capsunari" si investitori imobiliari mascati) care nu apar in nicio statistica. Avand in vedere ca tot mai multi romani intentioneaza sau sunt nevoiti sa paraseasca tarile de adoptie cu probleme, concomitent cu o crestere enorma a interesului pentru terenurile agricole din Romania, ma incumet sa sutin ca aceste sume vor creste pe termen scurt!
De-a dreptul comica vigilenta in raport cu Romania! Mai cercetati, baieti: poate descoperim ca de fapt aici a inceput marele crah mondial!
Si observ ca indrazneste sa le dea o interpretare cat mai pesimista posibil.
Numai ca sunt prinsi in propria metoda: daca aplicam exact acelesi criterii (datorie externa, inflatie, deficit comerical/bugetar) la tari vecine, e mult mai catastrofic decat situatia romaneasca.
Ungaria ar falimenta mult inaintea Romaniei, pt. ca datoria raportata la PIB (depaseste 100% din PIB) e de 3 ori mai mare ca la romani, pentru ca inflatia e la fel de mare ca in Romania (8%), in schimb cresterea PIB e ridicol de mica fata de Romania (de 5 ori mai mica, la doar 1,7%), iar deficitul bugetar ungar a depasit demult limita UE de 3% (Romania e la 2,3%).
Asa zisa "analiza" EUI e o informatie extrem de subiectiva si vadit orienta politic, electoral. Nu am simpatii pentru Tariceanu, Basescu, etc. insa nu e admisibil sa iei in serios o asemenea gogomanie amabalata in "expertiza" doar pt. ca vine de la straini. Jurnalistii romani ar face bine sa fie mai putin complexati fata de occidentali, uitati-va la criza actuala si veti intelege ca o multime de asa zisi experti vestici sunt niste nulitati care au fost perfect incapabili sa prevada ce se intampla acum:)).
a doua este instrainarea bancilor! nu mai avem banci romanesti! Inainte de razboi in ,39 liberalii se laudau ca reusisera sa aduca la 70% proportia de capital roman in sistemul bancar fata de 24% cat era in ,29, lucru considerat deosebit de intzelept!