Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale, se afirma in cea mai recenta editie a prognozei globale a Economist Intelligence Unit, citata de Rador. De asemenea, EIU a inrautatit prognozele privind evolutia economica din zona euro si din Statele Unite, iar in privinta Romaniei atrage atentia asupra nevoilor ridicate ale statului de finantare externa.

Statul va avea un deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoza, adica pana in 2013, alimentat de cresterea economica si mai ales de accelerarea consumului intern.

Cerintele de finantare ale Romaniei se ridica la aproximativ 30% din PIB, iar sursa citata considera ca finantarea a fost realizata prin fluxurile de investitii straine directe care va deveni din ce in ce mai dificila pe masurile ce privatizarile se vor termina. Un alt punct slab identificat de economisti se refera la deprecierea monedei nationale, in conditiile in care cea mai mare parte a datoriei externe este denominata in euro.