Pentru mentinerea pietei, Banca centrala a Rusiei a modificat radical normativele de rezervare si solicita bancilor sa-si cheltuiasca in mod rational banii, mai ales sa nu acorde credite. Impreuna cu bursele, Serviciul federal pentru piete financiare (FSFR) a pus la punct un plan de salvare, scrie Gazeta.ru.

Ziua de miercuri s-ar fi putut transforma intr-o noua „zi neagra” pentru pieta rusa de capital. Dar nu a mai existat nici o cadere spectaculaosa, pentru ca miercuri a deveni zi scurta de lucru pe piata. Dupa mai putin de doua ore de la deschidere, RTS si MMVB au fost obligate sa sisteze tranzactiile la actiuni, in baza unei dispozitii speciale a FSFR. Pauza luata a fost folosita de autoritati pentru elaborarea unui plan de actiuni.

Astfel, FSFR a ceut burselor sa pezinte masuri de stabilizare a pietei, propuneri analizate la o intalnire speciala. Nu se stie care a fost continutul discutiilor.

In acelasi timp, Banca centrala a anuntat o serie intreaga de importante decizii adoptate de consiliul director pentru mentinerea lichiditatii sectorului bancar. Astfel, incepand din 18 septembrie, norma la rezervele obligatorii privind obligatiunile organizatiilor creditoare fata de persoane fizice (in ruble) va fi coraborata cu patru puncte procentuale – de la 5,5% la 1,5%, la obligatiunile fata de bancile nerezidente – de la 8,5% la 4,5%, la alte obligativitati – de la 6 la 2%.

„Suma totala care va fi eliberata din rezervele obligatorii se ridica la aproximativ 300 miliarde ruble”, a anuntat seful Bancii centrale, Serghei Ignatiev. „Speram ca mijloacele astfel eliberate vor fi folosite de banci nu pentru investitii pe termen lung, nu pentru expansiunea de creditare, ci pentru sustinerea unui anumit nivel de lichidate a pietei, pentru indeplinirea obligatiunilor fata de clienti, de intretinere a conturilor lor”, a adaugat el.

Analistii si expertii au primit cu bucurie vestile, estimand ca demersurile anuntate au darul de a spri sanse ca sistemul bancar al Rusiei sa reziste in fata crizei. „S-a afirmat ca bancile mici si mijlocii se vor prabusi. Nu e adevarat. Dimpotriva, bancile mici sunt chiar mai stabile, pentru ca lucreaza cu operatiuni bancare simple, nu se ocupa de ipoteci si nici nu cumpara obligatiunile altor banci”, a exlicat Iuri Nikonov, presedintele companiei Unitex.

Tranzactiile vor fi reluate vineri

Tranzactiile pe pietele rusesti, intrerupte miercuri la recomandarea Serviciului federal pentru piete financiare, pe fondul caderii dramatice a cotatiilor, vor fi reluate vineri, a anuntat ministrul de finante, Aleksei Kudrin, citat de RIA Novosti.

"S-a decis ca, pana la sfarsitul acestei zile (n.r. joi) sa fie finalizate toate operatiunile de reglementare a datoriilor, astfel ca tranzactiile la bursa sa fie reluate incepand de maine", a spus Kudrin la o consfatuire pe probleme economice cu presedintele Dmitri Medvedev.