Guvernul va rectifica bugteul de stat pentru a treia oara in aceast an, dupa ce a constatat ca evolutiile economice au creat un surplus de venituri. Valoarea rectificarii va fi de circa 6 miliarde lei, iar deficitul bugetar va ramane la nivelul de 2,3% din PIB, a declarat joi ministrul Finantelor, Varujan Vosganian.

Potrivit ministrului, ultima estimare de buget inidica un produs intern brut de 495 miliarde lei, fata de proiectia initiala din 2007 de 440 miliarde lei.

"O majorare de 10 miliarde de lei la o crestere de aproape 50 de miliarde nu cred ca este excesiva", a sustinut Vosganian.

Principalii beneficiari ai rectificarii vor fi, potrivit Mediafax, Ministerele Agriculturii, Transporturilor, Justitiei, Apararii, Administratiei si Internelor.

Ministerul Agriculturii va beneficia de fonduri bugetare suplimentare pentru subventionarea fermierilor si derularea unor programe de stimulare financiara a tinerilor care doresc sa se stabileasca in mediul rural, iar Ministerul Justitiei va primi aproximativ 700 milioane lei pentru plata salariilor restante revendicate si castigate de catre magistrati in instanta.

Pentru Ministerul Transporturilor vor fi alocate fonduri pentru lucrari la infrastructura de transport, inclusiv pentru refacerea drumurile judetene.

Astfel, bugetul Transporturilor va fi suplimentat cu 100 de milioane pentru proiecte mari de infrastructura: autostrada Bucuresti - Brasov si soseaua de centura a Capitalei. Pentru refacerea drumurilor judetene se vor aloca alte 370 milioane lei.

Ministerul Internelor si Reformei Administrative va primi bani in plus pentru acoperirea cresterilor de preturi la combustibili utilizati de centralele termice, pentru salariile politistilor si jandarmilor, precum si pentru cheltuieli ale unor consilii judetene si locale cu diferite proiecte in derulare.

Si Ministerul Apararii va beneficia de o alocatie bugetara suplimentara pentru cresterea soldelor si a diurnelor acordate militarilor din zonele de conflict, precum si pentru programe de dotare cu echipamente militare.

In luna iulie, Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an, iar deficitul bugetului general consolidat pentru 2008 a fost majorat cu 842 de milioane lei, dar a ramas la nivelul de 2,3% din PIB, in conditiile revizuirii in sus a Produsului Intern Brut, de la 440 de miliarde lei la 475 de miliarde lei.