Bancile centrale din Japonia si Australia au injectat, joi, noi lichiditati pe pietele financiare in incercarea de a recastiga increderea investitorilor in sistemul bancar, pe fondul celei mai mari crize financiare din ultimii 80 de ani, scrie Bloomberg. Astfel, Banca Japoniei a disponibilizat 19 miliarde de dolari, iar Banca Australiei a a disponibilizat 824 milioane de dolari.

Pana in prezent, banca centrala din Japonia a efectuat injectii de capital in valoare totala de aproximativ 95 miliarde de dolari, iar cea din Australia a disponibilizat aproximativ zece miliarde de dolari.

"Injectiile de capital sunt un lucru bun, insa sunt solutii temporare pe care bancile centrale le pot lua", a declarat Sebastien Barbe, strateg la Calyon, banca de investitii a Credit Agricole.

Operatiunile de vineri ale Japoniei si Australiei nu fac parte din acordul incheiat joi de bancile centrale mondiale, care prevede actiuni concertate ale bancilor din Japonia, Canada, Anglia, Elvetia, Statele Unite si Uniunea Europeana. Banca centrala din Australia nu face parte din acest acord.

Acordul permite bancilor centrale sa se imprumute reciproc cu lichiditati pe termen scurt, necesare pentru stabilizarea sistemului financiar intern. Actiunea concertata a bancilor centrale are ca scop stoparea panicii care a cuprins pietele financiare internationale, dupa ce banca Lehman Brothers a intrat in procedura de faliment, iar AIG a fost nationalizata.