Planul american de sustinere a sectorului bancar, propus de administratia presedintelui George W. Bush, ar putea costa 500 de miliarde de dolari sau chiar dublu, afirma expertii, citati vineri de cotidianul New York Times, informeaza NewsIn. Planul, trimis Congresului vineri seara, prevede achizitionarea de active ale institutiilor financiare exclusiv americane.

Presedintele Bush a evocat vineri "urgenta" unei interventii guvernamentale "fara precedent" in fata situatiei "precare" a pietelor financiare, in pofida riscului pe care il reprezinta pentru contribuabil un plan care va costa scump.

"Ne aflam intr-un moment crucial pentru economia Americii", a afirmat Bush, intr-o declaratie de presa la Casa Alba.

In cea mai sumbra evaluare a economiei pe care a prezentat-o in ultimul timp, Bush a vorbit despre "erodarea increderii" si despre riscurile care apasa asupra consumului, cresterii economice si asupra locurilor de munca.

Bush a recunoscut faptul ca, pe termen scurt, achizitionarea de catre Guvern a unor mari intreprinderi financiare si a unor datorii si active ale bancilor va avea un efect socant asupra americanilor, care sunt cei care garanteaza aceste achizitii prin impozitele pe care le platesc. Totusi, daca situatia nu se va rezolva imediat, criza ii va afecta si mai mult.

Admitand faptul ca de obicei Guvernul American nu intervine in asemenea cazuri, Bush a declarat: " Economia americana este confruntata cu provocari fara precedent, la care raspundem cu actiuni fara precedent. Preluarea datoriilor si activelor bancilor, achizitionarea unor mari institutii financiare, precum si asigurarea, astazi, a fondurilor mutuale va costa guvernul circa un trilion de dolari".

Perspectiva implementarii unui astfel de plan a dat, insa, un nou impuls pietelor bursiere. Inca de joi, Wall Street a avut cea mai buna zi din ultimii sase ani.

Ca efect imediat asupra burselor americane, indicele compozit Dow Jones (DJIA) a crescut joi cu 3,86%, la 11.019,7 puncte, iar indicele reprezentativ pentru cele mai mari 500 de companii listate la Bursa in Statele Unite (S&P 500) a urcat cu 4,33%, la 1.206,51 puncte. Indicele Nasdaq a castigat cel mai mult - 4,78% -, pana la 2.199,1 puncte.

Si vineri, bursele americane au deschis in crestere. Pe pietele europene, indicele FTSE 100 a urcat vineri cu 8,84%, dupa patru zile in care a suferit o cadere brutala, indicele CAC 40 a inchis in crestere cu 9,27% iar DAX - cu 5,56%.