Casa de brokeraj Nomura, cea mai mare institutie de acest tip din Japonia, va plati aproximativ 230 de milioane de dolari pentru operatiunile din Asia ale bancii americane Lehman Brothers, potrivit cotidianului The Times. In urma acestui acord, incheiat in cursul diminetii de luni, casa de brokeraj va prelua controlul asupra operatiunilor de investitii si a celei de tranzactii bursiere.

Pentru preluarea acestor operatiuni, Nomura a concurat cu banca britanica Barclays, competitia dintre cele doua companii continuand pentru operatiunile europene ale bancii falimentare americane.

Operatiunile din Asia ale Lehman Brothers se extind din Australia pana in China, incluzand tari precum Japonia, Taiwan, Singapore si Tailanda. Afacerile din Coreea de Sud nu au fost inca preluate de Nomura datorita reglementarilor din aceasta tara, insa aceste probleme vor fi rezolvate in cateva saptamani.

Un reprezentant al Nomura a spus ca aceasta preluare va reprezenta o transformare a companiei, permitand casei de brokeraj sa se extinda in Asia intr-un ritm la care nu ar fi visat in urma cu doua saptamani.

Viteza cu care compania japoneza a inceiat aceasta preluare a surprins analistii japonezi, care se indoiau ca Nomura va fi atat de agresiva si va putea depasi oferta Barclays.

Potrivit The Times, Nomura va integra operatiunile Lehman din Asia, aceasta facand parte din eforturile sale de a deveni un jucator international, nu doar o casa de brokeraj cunoscuta pe plan national. Diviziile Lehman din Asia numara 3.000 de angajati, cea mai mare parte a acestora urmand a isi pastra locurile de munca.