Previziunile Bancii Nationale a Romaniei indica o evolutie descendenta a inflatiei pentru anul viitor, cand rata anuala nu va depasi 4%, a declarat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu, citat de Mediafax.

"Previziunile BNR sunt optimiste, iar inflatia nu va depasi in 2009 un nivel de 4%", a spus Tariceanu.

Preturile de consum au coborat in luna august cu 0,09%, aceasta fiind a doua luna cu dezinflatie dupa 1989, astfel ca inflatia anuala a ajuns la 8,02%, evolutia fiind influentata de ieftinirea serviciilor, potrivit datelor anuntate la inceputul lunii septembrie de Institutul National de Statistica (INS).

Prima rata negativa a inflatiei, dupa 1989, a fost inregistrata in august 2006, cand preturile au coborat cu 0,07%, determinantul fiind, la acel moment, scaderea preturilor la alimente.

Pentru luna septembrie, analistii anticipeaza o rata anuala a inflatiei de 7%-7,1%, preturile urmand sa creasca usor, comparativ cu august, sau chiar sa se pastreze neschimbate.

La inceputul lunii august, BNR a revizuit in crestere prognozele de inflatie pentru acest an si pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuita de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, revizuirea in sus a inflatiei a fost generata atat de presiunile din partea excesului de cerere, amplificate de accelerarea cresterii PIB din primul trimestru din 2008, cat si de dinamica alerta a cresterii salariilor din sectorul bugetar si de majorarile preconizate ale pensiilor.

Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.