Masurile luate de guvernul american pentru consolidarea sistemului bancar sunt binevenite, insa eforturile statelor de a iesi din criza financiara vor trebui coordonate la nivel global, a declarat Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International (FMI), potrivit Mediafax care citeaza Financial Times.

"Consider binevenite masurile indraznete luate de autoritatile din SUA si astept cu nerabdare implementarea efectiva a acestora. Alte state cu economi dezvoltate ar trebui, de asemenea, sa pregateasca planuri de urgenta din cauza complexitatii crizei financiare internationale", a afirmat Strauss-Kahn.

Oficialul FMI propune statelor a caror industrie financiara este afectata de criza globala o solutie generala, aplicabila doar pe tremen scurt, care implica asigurarea lichiditatilor pentru institutiile financiare de catre bancile centrale, achizitionarea activelor neprofitabile de catre stat si injectii de capital.

Astfel, autoritatile ar trebui sa infiinteze o agentie guvernamentala care sa cumpere activele neprofitabile ale institutiilor financiare, sa le pastreze pana la maturizare si sa le revanda.

Dominique Strauss-Kahn mai propune ca sistemul financiar sa fie recapitalizat de stat din fonduri publice, iar statele cu economie emergenta sa fie ajutate prin masuri care implica, printre altele, reducerea preturilor la bunurile si serviciile de consum si micsorarea cererii, consolidarea rezervelor financiare sau aplicarea unei politici monetare credibile.