Fondurile de investitii, speculative si cu capital privat (hedge funds si private equity) ar trebui supravegheate mai atent, dar nu este nevoie de o reglementare in domeniu, a subliniat marti in fata eurodeputatilor reuniti la Bruxelles comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy. Nu aceeasi opinie o au insa deputatii europeni, care au votat un raport al socialistului danez Poul Nyrup Rasmussen prin care Parlamentul cere Comisiei reglementarea acestor fonduri.

"In aceasta faza, nu cred ca este necesara luarea unor masuri urgente pentru reglementarea fondurilor speculative si a fondurilor de investitii private. Motivele turbulentelor actuale sunt diferite", le-a spus McCreevy parlamentarilor europeni, potrivit EUobserver. Ba mai mult, comisarul european pentru piata interna a subliniat "efectul pozitiv" al acestora. "Permiteti-mi sa ma fac bine inteles: economia UE va avea nevoie de investitii masive in perioada urmatoare. Fara fonduri de investitii suverane, redresarea Europei din turbulentele actuale va fi extrem de lenta", a subliniat el.

Totusi, comisarul McCreevy crede ca este de inteles sa existe vigilenta in urmarirea acestui sector, avand in vedere "recente initiative de pe piata" si a recunoscut nevoia unor masuri pentru a face fata crizei actuale, care, potrivit lui, va transforma sectorul financiar.

"Rolul nostru este sa monitorizam indeaproape aceste miscari de pe piata si sa fim pregatiti sa reactionam, daca va fi nevoie", le-a mai spus el parlamentarilor europeni.

Pozitia sa a fost criticata de socialistii europeni. "Este ca si cum ai auzi uraganul sau tsunami-ul venind, iar el iti spune ca trebuie sa te gandesti la lucruri pozitive", a spus Ieke van den Burg, catalogand drept ridicola pozitia comisarului. Colegul sau, spaniolul Manuel Medina Ortega, a facut o alta comparatie plastica: "Este ca si cum ai lasa soarecele paznic la branza. Codurile de bune practici optionale sunt total ineficiente".

CE are termen pana la sfarsitul anului sa propuna reglementarea fondurilor de investitii

Parlamentul European cere in mod expres Comisiei - potrivit articolului 39 din regulamentul de procedura - sa propuna legislatie care sa reglementeze fondurile speculative si fondurile cu capital privat. Nu se intampla foarte des ca PE sa recurga la aceasta competenta, insa de aceasta data o face, pentru a asigura stabilitatea financiara. Eurodeputatii au dezbatut si voteaza in aceasta sesiune doua rapoarte. In documentul elaborat de Poul Nyrup Rasmussen (PES, Danemarca), Parlamentul cere o serie de masuri legislative privind fondurile de investitii (hedge funds si private equity). Raportul germanului Klaus-Heine Lehne (PPE-DE) se concentreaza asupra transparentei care ar trebui sa caracterizeze sectorul financiar.

Raportul PE arata ca este nevoie de masuri la nivelul UE, bazate pe sapte principii pentru institutiile si pietele financiare, si cere Comisiei ca pana la sfarsitul anului 2008 sa prezinte una sau mai multe propuneri legislative care sa reglementeze toti operatorii si participantii pe pietele financiare, inclusiv fondurile de investitii. Mai mult, Palamentul face recomandari detaliate privind continutul propunerilor legislative solicitate.

Recomandarile se refera la stabilitatea financiara, la masuri privind transparenta, la masuri privind datoriile excesive si la conflictele de interese, dar si recomandari privind legislatia europeana existenta in domeniul serviciilor financiare.

PE identifica o serie de cauze ale crizei financiare si cere o mai mare transparenta in domeniu

La randul sau, documentul intocmit de germanul Klaus-Heine Lehne inventariaza o parte dintre cauzele actualei crize ipotecare:

- agentiile de rating, in special conflictele de interese ale agentiilor de rating de credit si conceptia gresita cu priviire la semnificatia ratingurilor;

- inovarea rapida in domeniul produselor cu structura complexa;

- modelul de tip "originate-to-distribute" si lantul lung de intermediere;

- aviditatea investitorilor pentru si mai mari beneficii si o structura limitata de stimulente privind remuneratia acestora;

- nerespectarea "procesului de vigilenta";

- conflictele de interese si lipsa reglementarii bancilor americane de investitii;

- procesul de securizare si rating de credit in contextul unor produse cu structura complexa a condus la supraevaluarea acestor produse in privinta activelor subadiacente.

Prin raportul Lehne, Parlamentul cere Comisiei legislatie in sensul transparentizarii fondurilor de investitii si face recomandari privind continutul acesteia, la fel ca si raportul Rassmusen.

Miercuri, Comisia Europeana si Consiliul isi vor prezenta punctul de vedere in fata eurodeputatilor, la Bruxelles, si vor raspunde la cele doua rapoarte care privesc sectorul financiar.