Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, si secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, vor cere Congresului sa adopte rapid planul de salvare a pietelor financiare americane, in valoare de 700 de miliarde de dolari, avertizand ca orice amanare poate avea consecinte cumplite asupra economiei nationale, relateaza AFP.

"Astazi, trebuie sa facem fata unei situatii care impune o actiune urgenta si o disciplina care transcende ideologiile de partid", se arata in declaratia pe care Paulson o va sustine in fata comisiei senatoriale pentru banci si imprumuturi.

"Planul de cumparare a activelor negative este singura actiune eficienta pe care o putem adopta pentru a ajuta proprietarii afectati de criza financiara, poporul american, si pentru a stimula economia", potrivit declaratiei citate.

"Congresul trebuie sa actioneze urgent pentru stabilizarea situatiei si pentru a evita o turnura care ar putea avea consecinte foarte serioase pentru piata financiara si pentru economia americana", va afirma Ben Bernanke, in fata comisiei senatoriale.

Bernanke sustine planul Trezoreriei de rascumparare a unor active in valoare de 700 de miliarde de dolari, potrivit textului scris al declaratiei pe care presedintele Fed o va sustine in cursul zilei de marti in fata senatorilor americani.

"Scoaterea acestor active din bilanturile institutiilor financiare va contribui la reinstaurarea increderii in piata financiara si va permite bancilor si altor institutii sa acumuleze capital si sa acorde creditele necesare pentru sustinerea cresterii economice", spune Bernanke.

Guvernul american a inceput luni negocierile cu Congresul pentru aprobarea unui plan de salvare in valoare de 700 de miliarde de dolari, care va permite administratiei sa cumpere activele negative detinute de bancile si de institutiile financiare aflate in pericol.

George W. Bush este optimist

Presedintele George W. Bush s-a declarat increzator in privinta unui vot pozitiv al Congresului.

"Sunt increzator si, asa cum v-am spus, va fi un proiect de lege bipartizan, iar republicanii si democratii vor fi alaturi astfel incat aceasta lege sa fie votata si sa oferim un plan care va asigura stabilitatea pe piete", a spus Bush, care participa la Adunarea Generala a ONU.