American International Group (AIG) a semnat un acord "definitiv" cu Rezerva Federala americana, prin care banca centrala va oferi asiguratorului un credit de pana la 85 de miliarde de dolari, in schimbul preluarii unei participatii de 79,9%, anunta Mediafax, care citeaza Reuters. Directorul general al AIG, Edward Liddy, a declarat ca acordul este "cea mai buna alternativa a companiei" avand in vedere mediul actual de pe piata.

Acordul prevede ca AIG trebuie sa ramburseze creditul inclusiv prin intermediul vanzarii de active sau emiterii de noi actiuni sau titluri. Asiguratorul a evidentiat cat de impovaratori vor fi termenii creditului, acordat pe o perioada de doi ani.

AIG va plati o dobanda cu 8,5 puncte procentuale mai mare decat Libor (rata dobanzii pentru imprumuturi interbancare la Londra), cu scadenta la trei luni, in prezent acest lucru semnificand o rata de peste 11%.

In acelasi timp, AIG va trebui sa achite un comision initial de angajament insumand 2% din valoarea totala a creditului si, ulterior, o taxa asupra fondurilor retrase de 8,5% pe an.

"Suntem incantati ca am finalizat termenii facilitatii de creditare si dezvoltam deja un plan privind vanzarea de active, returnarea imprumutului si transformarea intr-o companie mai mica, dar profitabila", a afirmat Liddy.

Fed a anuntat, la data de 16 septembrie, ca va acorda un credit AIG, cu scopul de a evita intrarea grupului in faliment.

AIG a inregistrat pierderi de 18 miliarde de dolari in ultimele trei trimestre.