Mugur Isarescu: Romania este in alerta maxima pentru a preveni efectele crizei financiare internationale
Potrivit Mediafax, una dintre urmarile crizei financiare din SUA ar fi amanarea intrarii Romaniei in zona euro in 2014 din cauza efectului indirect de panica.
Aflat la dechiderea conferintei "Enhancement of Knowledge on Higher Education and Its Dissemination: Imperative for Policy and Practice”, Isarescu a declarat ca este prea devreme pentru a putea intui care va fi impactul crizei asupra aderarii la zona euro.
„Potentialul crizei este destul de mare si s-ar putea ca o buna parte din elementele care dau configuratia sistemului mondial din prezent sa se schimbe pana in 2014. Nu sunt prezicator. Este posibil”, a spus seful BNR.
Totodata, guvernatorul Bancii Nationale a mai afirmat ca „efectele indirecte” sunt deja in atentia BNR care este „intr-o alerta maxima pentru a le atenua”.
Romania nu va fi atinsa de criza mondiala in mod direct, sustine Mugur Isarescu, pentru ca „bancile romanesti nu sunt primitive si au reusit sa se fereasca de produsele toxice de creditare”, fiind stimulate in aces sens si de reglementarile mai stricte ale BNR.
"Pe de alta parte, nu aveau nevoie sa caute asemenea produse sofisticate, intrucat piata romaneasca, in plina expansiune, oferea suficiente oportunitati de castig din produse clasice. Indirect, insa, efectul exista, fiind vorba de panica. Indirect, oricand pot sa apara efecte", a adaugat Isarescu.
Isarescu sustine modificarea legislatiei muncii
In alta ordine de idei, guvernatorul BNR a mai spus ca sustine modificarea legislatiei muncii. „Toata legislatia muncii este rigida si total depasita, si a fost creata pentru perioadele cand aveam somaj ridicat, acum toti angajatorii se plang de lipsa fortei de munca. Cred ca unul dintre domeniile in care reforma structurala trebuie sa se miste extrem de rapid este legislatia muncii", a mai zis guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu crede ca o rata a somajului de 3% nu da motive de ingrijorare fata de „eventualele disponibilizari din cauze subiective, intrucit angajatorii sunt in permanenta preocupati sa-si pastreze oamenii de calitate".
"O conduita nascuta din dorinta de a apara interesele salariatilor, are exact efectul opus: limiteaza capacitatea de crestere a productivitatii muncii, a productiei si salariilor", a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR a caracterizat lipsa acestui subiect din dezbaterile politice drept un fenomen care poate compromite „cresterea mai rapida a productivitatii muncii” si care priveaza de „substanta si sustenabilitate cresterile salariale".

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Si daca o sa se schimba legile o sa fie mai multi someri si deci o sa fie mai bine????
Fac ceva pe creierul tau incintat de bancher!
P.S. "Principalele atribuţii ale BNR sunt:
1. elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
2. autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;
3. emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
4. stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia;
5. administrarea rezervelor internaţionale ale României."
Unde plm vede el ceva legat de legislatia in domeniul muncii?
2. Isarescu se refera la acele reglementari care ar permite cresterea productivitatii munci.
3... ceea ce inseamna competitie pe piata muncii si nu cuibar pentru transtori....
P.S. Nu prea stii ce inseamna sa dai afara pe unu care nu munceste, si mai ales cat costa, pentru ca tu esti un angajat fara alte responsabilitati. Cand o sa ai o firma si responsabilitatea salariilor angajatilor o sa vezi cat te costa ala care nu face nimic.
2. Si asta era problema cu productivitatea, ca nu poti sa dai afara pe cineva?
Asta crezi tu ca e solutia?
Sa-l terorizezi pe bietul om ca-l dai afara daca nu-ti face felatie bine?
Vai, dar gandeste-te ce-ar fi pentru angajatii bugetari, care si asa sunt supusi la tot felul de presiuni din partea politicului... nici nu vreau sa ma gandesc.
3. Mai sa fie: "Daca nu vrei sa muncesti pe un castron de orez, aduc chinezi in locul tau si zbori de aici". Nu multumesc!
P.S. -- vad ca tot o tragi cu trantorii, cu aia care nu muncesc: domnule patron, nu EU i-am angajat, ci DUMNEATA, daca nu stii cum sa-ti motivezi personalul (si evident cum sa ti-l alegi) e problema TA.
Hai, du-te si fi ZBIR cu chinezii, nu in Romania tara a secolului 21, membra a U.E.
Eu nu am fost afectat de astfel de practici dar le-am vazut intamplandu-se in jurul meu (chiar in firma in care lucrez in prezent). In momentul de fata imi iau si eu salariul "pe micro" pentru ca angajatorilor romani li se pare o aberatie sa respecte legea!
Mai spun un lucru. Se zice despre romanii plecati in strainatate ca au plecat sa lucreze la negru. Nu e chiar asa. In Romania se lucreaza, de fapt, la negru. In propria noastra tara, suntem tratati de proprii nostri compatrioti mai rau decat sunt tratati imigrantii in alte tari.