Rusia, China si India pot tine piept crizei financiare mondiale, pentru ca ele au potential de crestere a cheltuielilor interne , a declarat presedintele Templeton Asset Management, Mark Mobius, intr-un discurs pronuntat la forumul investitonal Super Return Asia, desfasurat la Hong Kong. In opinia lui, acest lucru va fi facilitat si de caracterul de scurta durata a recesiunii americane. „Nu vad semnele unei recesiuni de durata”, a spus Mobius, care controleaza pe pietele emergente actiuni in valoare totala de aproape 40 de miliarde de dolari. „A aparut posibilitatea de a cumpara acum ieftin pentru a vinde scump mai tarziu”, a adaugat el.

De la inceputul anului, scrie RBK Daily, Templeton Emergind Markets Fund a pierdut 30%, adica exact cu cat s-a redus indicele MSCI Emerging Markets.

Managerul fondului F&C Asset Manegement, Garet Morgan, este convins ca Rusia reprezinta acum una din cele mai subapreciate, daca nu chiar cea mai subestimata piata emergenta. „Alaturi de China si India, Rusia dispune de importante resure, cu ajutorul carora pot fi neutralizate consecintele negative ale crizei financiare. Un lucru confirmat de sprijinul acordat de guvern sectorului bancar al Rusiei”, a spus Morgan.

Preturile ridicate la petrol continua sa asigure o crestere a veniturilor de stat si excedentul bugetar. Veniturile populatiei trebuie sa creasca si pe viitor, dar nu asa de repede, de aceea cererea interna ramana destul de puternica.

In acelasi timp, Morgan este de parere ca nu trebuie sa ne asteptam la o crestere momentana a pietei, chiar daca Rusia se afla intr-o pozitie mai buna comparativ cu majoritatea pietelor emergente. Revenirea marilor investitori pe pietele rusesti intarzie dn cauza incertitudinii din sistemul financiar mondial. In plus, deocamdata sunt neclare toate urmarile crizei pentru piata interbancara a Rusiei.