Finantistii rusi se pregatesc pentru o noua etapa de fuziuni si absorbtii pe piata bancara. Unii cred ca din cauza crizei pot avea de suferit 30% din organizatiile de credit, consolidarea urmand sa-i favorize pe marii jucatori, are strang deja lichiditati pentru viitoarele achizitii, scrie RBK Daily.

Potrivit vicepresedintelui corporatiei Uralsib, Ilia Filatov, in viitorul imediat pe piata rusa va avea lor o consolidare a bancilor de credit. El a precizat ca volumul insumat al datoriilor pe care bancile autohtone trebuie sa-l achite institutiilor financiare straine, pana la sfarsitul anului, se ridica la 15 miliarde de dolari.

„De exemplu, in momentul de fata, credite ipotecare elibereaza nu mai mult de 10 banci, printre care si Uralsib. In acest sens, banca a revizuit deja conditiile de eliberare de acestor credite – a stopat programul de creditare ipotecare cu depunere obligatorie de minim 20% din valoarea apartamentului cumparat, si a ridicat dobanda la ipoteci cu 0,5-1%. Cred ca intr-o saptamana-doua, dobanzile vor fi ridicate si de alti jucatori din piata”, a spus el.

La randul lui, vicepresedintele MDM-bank, Andrei Ilin, crede ca in urmatorul an, un an si jumatate, se va reduce considerabil nu numai numarul bancilor care se ocupa strict de eliberarea de credite, dar si a altor categorii de banci. „Cred ca vor ramane in jur de 100”, a estimat el, precizand ca aceasta reducere se va datora nu numai penuriei de lichiditati, dar si faptului ca, dupa actuala criza financiara, numerosi oameni de afaceri vor dori sa iasa din aceasta activitate, orientandu-se spre alte domenii, scrie RBK.