Luni, presedintele George W. Bush a calificat acordul drept "curajos" si si-a exprimat speranta ca documentul va fi votat in Congres.
* Citeste ultima forma a acordului esential pentru piata financiara globala
- Principalul punct al documentului, numit "Act de Urgenta pentru Stabilizare Economica 2008", presupune eliberarea imediata a sumei de 250 de miliarde de dolari, platile viitoare fiind stabilite ulterior de Congres.
- Cel mai negociat punct al planului a fost renuntarea la "golden parachute" (pachet de plati compensatorii pentru CEO-ul bancii in cazul in care este dat afara sau compania este preluata/da faliment).
- Planul da dreptul Trezoreriei (Ministerul Finantelor) sa cumpere active riscante ale unor banci straine care au "operatiuni semnificative" pe teritoriul SUA
Democratul Harry Reid a subliniat ca un rol important in progresul discutiilor purtate duminica l-a avut si purtatorului de cuvant al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.
Vezi imagini cu Nancy Pelosi anuntind acordul:
Henry Paulson, scretarul Trezoreriei SUA, care a luat parte la discutiile din Congres, a afirmat ca "am facut mari progrese pentru a ajunge la o intelegere, o intelegere care va functiona si care va fi eficienta pe piata si, implicit, va fi eficienta pentru toti americanii", potrivit AFP.
Miliardarul Warren Buffet i-a avertizat, duminica, pe negociatori ca daca nu cad de acord asupra planului economic de salvare a pietei financiare, natiunea se va confrunta cu "cel mai mare crah financiar din istoria americana". Se pare ca Buffet a fost si el implicat in discutii, desi, formal, nu se afla pe lista negociatorilor, noteaza CNN.
Criza financiara si securitatea nationala au constituit si temele primei confruntari televizate intre Obama si McCain.
Mai multi oameni politici si numerosi cetateni se pronunta pentru oprirea planului de salvare a sectorului financiar, elaborat de secretarul de stat Henry Paulson si sustinut de administratia Bush. Site-ul NoWallStreetBailout.com este doar unul dintre multe site-uri care gazduiesc petitii de protest impotriva planului.
Cei 700 de miliarde de dolari sunt destinati preluarii activelor ‘toxice’ de pe spinarea institutiilor financiare (nume mari pe Wall-Street), explica Ovidiu Ciulina pe blogul Mersul Trendurilor. Cum se realizeaza? Bernanke explica: mortgage securities au doua nivele de pret: ‘fire-sale’ - pretul care se obtine daca un mortgage asset este vandut imediat si ‘hold-to-maturity’ - pretul care s-ar obtine daca activul ar fi tinut pana la maturitate. Iar daca Trezoreria reuseste sa cumpere aceste active, le va tine pana la maturitate, evitand astfel acel ‘fire-sale’.
Pentru a realiza obiectivul de mai sus, trebuie sa se realizeze o licitatie inversa, prin care vor castiga bancile care accepta cel mai putin pentru activele ‘toxice’ din portofoliu. Iar de aici deriva doua probleme: daca pretul este prea mic atunci bancile nu vor mai dori sa vanda, iar daca pretul este prea mare atunci americanul de rand va avea de suferit.
N-ati urmarit, de-a lungul timpului, frumoasa evolutie a "prieteniei chinezo-americane"? >:))
Eh, ghinion! se pare ca Romania nu poate ajunge pe primul loc nici macar la escroci... :-p
Sau poate aceia din USA or fi invatat "sistemul romanesc" de pe vremea cand era acolo ambasador Geoana? care le-o fi explicat cum fac prietenii de pe la noi? Si ei doar l-or fi imbunatatit? >:)
Eu m-am lamurit.
... partea a IIIa
Nu o sint putine astfel de fotografii semnal in presa, fotografii in care distinsi "domni" fac acelasi gest, mina dusa la nodul cravatei. Printre ei amintim Adrian cel mai brav vinator al tarii, Dinu Paturiciu, Sorinel Vintu, daca-mi aduc aminte bine, etc...
unii au facut banii gramada dupa comisioane iar acum ca au dat credite nesustenabile vor sa nationalizeze pierderile.
e o forma pura de comunism aplicata culmea chiar de americani.
ideea e ca banii bagati in sistem forteaza pe undeva preturile la locuinte sa nu cada nasol de tot ci numai partial.
De ce ? apoi e simplu, bancile primesc niste bani nesperati nu mai au probleme cu lichiditatiile si pot sa iti vada linistiti de activitate in continuare.
Teoria e una iar practica e alta.
Oricati bani ar tipari USA tot nu o sa fie de folos.
Odata bulgarele de zapada pornit nu mai au ce face. Scade increderea internationala in dolaru lor si e gata s-a dus la naiba toata strategia lor de revigorare. Economia lor va ramane in blocaj datorita faptului ca desi banciile aparent o sa aiba bani, investitii in sectorul de contructii nu o sa mai fie, IT-ul se muta in china, iar restul produselor de consum oricum sunt made in china.In state aia nu mai fac nimic decat consuma.