UPDATE Citigroup va cumpara Wachovia, a patra banca de retail din SUA
Informatia a fost facuta publica de Federal Deposit Insurance Corporation, citata de New York Times.
Citigroup va plati aproximativ 2,16 miliarde de dolari in actiuni pe activele rivalului sau si va prelua datorii ale Wachovia totalizand aproximativ 53 miliarde de dolari.
Potrivit intelegerii, Citigroup va absorbi credite neperformante in valoare de 42 miliarde de dolari, in vreme ce restul, de pana la 312 miliarde de dolari, vor fi absorbite de autoritatea de garantare a depozitelor din Statele Unite (FDIC), scrie AFP.
FDIC a anuntat luni ca, in urma unui acord cu Federal Reserve, Trezoreria Statelor Unite si presedintele George W. Bush, depozitele bancii vor fi garantate in totalitate.
Citigroup va deveni cea mai mare banca din SUA, cu o cota de piata de 9,8%, iar depozitele totale ale institutiei se vor ridica la 1.300 miliarde de dolari.
In urma acestei preluari, o treime din piata depozitelor bancare din SUA va fi controlata de trei mari banci: Bank of America, JPMorgan Chase si Citigroup. Impreuna, cele trei institutii vor ajunge sa monopolizeze piata, neavand concurenta la fixarea costurilor pentru imprumuturi si servicii. De asemenea si numarul de agentii al Citigroup va creste simtitor, de la 1.050 in prezent, la 4.000 de unitati. Cel mai mare numar de agentii este detinut de Bank of America, 6.100 de unitati, iar JPMorgan Chase are 5.400 de agentii.
Totodata, Citigroup a anuntat ca va lua un imprumut de 10 miliarde de dolari de pe piata pentru a finanta achizitia Wachovia.
Potrivit France Presse, care cita presa americana, si banca spaniola Santander se aratase interesata de achizitionarea Wachovia. Oficialii Wachovia Corp au refuzat sa comenteze aceste informatii.
Wachovia Corp a raportat o pierdere neta de 8,86 de miliarde de dolari in trimestrul doi din 2008, in timp ce in perioada similara a anului trecut, banca a inregistrat un profit de 2,34 miliarde de dolari.
In predeschiderea sedintei de tranzactionare de luni, titlurile Wachovia s-au prabusit cu 90%, la 0,97 dolari pe actiune, iar cele ale Citibank au scazut cu 5,50%, la 19,03 dolari.

Ce este fenomenul GameStop / Revolta investitorilor particulari, reuniți pe Reddit, împotriva baronilor de pe Wall Street a condus la creșterea acțiunilor grupului cu 1.700%
Sectorul 3 vrea să investească aproape jumătate de miliard de lei în proiecte pentru fluidizarea traficului: trei pasaje subterane, două supraterane și lărgirea străzii Drumul între Tarlale la 4 benzi
Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
Ah, that is the question!
We are used to reading one day that bank X is in trouble and the next that bank X is going to 'save' bank Y. We have bank X out looking for capital one day from bank Z and buying out Bank Q the next day while bank Z collapses.
It is all illusory money. They are all broke but they all want to be the last one standing - it's their only hope of survival : to quickly become 'too big to fail'.