Camera Reprezentantilor a respins luni Planul privind ajutorul de 700 de miliarde de dolari pentru Wall Street, transmite CNN. Planul a fost respins cu 228 de voturi impotriva si 205 pentru. Presedintele George W. Bush s-a aratat "extrem de dezamagit" de respingerea planului de salvare a sistemului financiar american. De altfel, bursa de la New York a scazut puternic luni, in contextul temerii ca planul de salvare propus de Casa Alba va fi respins.Indicele Dow Jones a pierdut la inchidere peste 777 de puncte adica 6,98%, cea mai mare pierdere inregistrata intr-o singura zi.

Imediat dupa anuntul respingerii votului, bursa de pe Wall Street s-a depreciat cu peste 700 de puncte, pentru ca, la finalul sedintei, sa scada cu 777 de puncte. Indicii Nasdaq si S&P s-au depreciat si ei cu 199 de puncte, respectiv 106 puncte.

Democratii si republicanii s-au acuzat reciproc de esecul votului din Camera Reprezentantilor, insa analistii sustin ca cei care "au ucis" planul de salvare au fost dizidentii din cele doua partide, nemultumiti de prevederile proiectului. "Am pus interesele politice in fata tarii", au acuzat republicanii, care sustin ca exista riscul "blocarii complete a sistemului financiar".

Republicanii au afirmat ca nu vor relua, luni, votul asupra planului de salvare. Senatorii urmeaza sa voteze miercuri asupra documentului.

Votul vine dupa ce duminica politicienii americani ajunsesera la o intelegere in privinta planului de salvare a sistemului financiar american. Negociatorul republican Judd Gregg a anutat intelegerea in cadrul unei conferinte de presa, unde a declarat ca secretarul Trezoreriei SUA va beneficia de autoritatea, resursele si flexibilitatea necesare pentru a aplica planul. Cel mai negociat punct al planului a fost renuntarea la "golden parachute" (pachet de plati compensatorii) pentru directorii bancilor.

Ce presupune planul de salvare?

In urma cu 10 zile, George W. Bush a propus un plan de sustinere a sectorului bancar. Planul prevede achizitionarea de active ale institutiilor financiare exclusiv americane. "Ne aflam intr-un moment crucial pentru economia Americii", afirma atunci Bush, intr-o declaratie de presa la Casa Alba.

Planul da dreptul Trezoreriei (Ministerul Finantelor) sa cumpere active riscante ale unor banci straine care au "operatiuni semnificative" pe teritoriul SUA.

Bush a recunoscut faptul ca, pe termen scurt, achizitionarea de catre Guvern a unor mari intreprinderi financiare si a unor datorii si active ale bancilor va avea un efect socant asupra americanilor, care sunt cei care garanteaza aceste achizitii prin impozitele pe care le platesc. Totusi, daca situatia nu se va rezolva imediat, criza ii va afecta si mai mult.

Admitand faptul ca de obicei Guvernul American nu intervine in asemenea cazuri, Bush a declarat: "Economia americana este confruntata cu provocari fara precedent, la care raspundem cu actiuni fara precedent. Preluarea datoriilor si activelor bancilor, achizitionarea unor mari institutii financiare, precum si asigurarea, astazi, a fondurilor mutuale va costa guvernul circa un trilion de dolari".

Mai multi oameni politici si numerosi cetateni se pronunta pentru oprirea planului de salvare a sectorului financiar, elaborat de secretarul de stat Henry Paulson si sustinut de administratia Bush. Site-ul NoWallStreetBailout.com este doar unul dintre multe site-uri care gazduiesc petitii de protest impotriva planului.