Guvernul Irlandei a anuntat marti ca va garanta toate depozitele bancare pe o perioada de doi ani, ca raspuns la turbulentele de pe pietele financiare internationale, potrivit Reuters. Masura, care va intra in vigoare imediat si va lua sfarsit in septembrie 2010, se va aplica unui numar de sase banci.

Acestea sunt Allied Irish Bank, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society si Educational Building Society.

"Garantia oferita acestor institutii se va face in schimbul unei taxe si a unor termeni si conditii specifice, astfel incat interesele contribuabililor sa fie protejate", se arata intr-un comunicat al guvernului.

Irlanda a devenit in aceasta luna prima tara din zona euro care a intrat in recesiune, ca urmare a declinului pietei imobiliare si a crizei financiare de la nivel international. Economistii se asteapta ca economia irlandeza sa scada cu 0,5%-2% in acest an, urmand ca in 2009 sa continue declinul ca efect al caderii pietei imobiliare.