Dupa nationalizarea Fortis si Bradford&Bingley, dupa prabusirea la bursa a Dexiei, investitorii se intreaba cui ii vine randul. Bancile care au inregistrat cele mai mari pierderi sunt primele luate in vizor. Commerzbank a cazut cu 24%, HBOS cu 18%, Natixis cu 14%, UBS cu 13%… Nu mai vorbim de bancile mici, nelistate, care impanzesc spatiul european, din Spania pana-n mama Rusie. Sa le luam pe rand.

In Franta, Natixis pare sa exerseze drumul spre Infern. Titlurile bancii au pierdut mai bine de 13%, in ciuda comunicatelor date pe toate canalele media, cum ca banca este una dintre cele mai bine capitalizate. Oficialii bancii franceze ies tot mai des la rampa sa dea asigurari ca totul e bine, ca situatia e sub control, respectand pana acum matricea caderii bancilor. “Asa zic toate”, vorba unui analist financiar.

In Rusia, din cauza expunerilor aproape nule pe segmentul subprime, bancile nu au fost atinse grav de criza creditelor ipotecare. Pana acum. Partea proasta este ca, desi nu au cumparat direct obligatiuni ipotecare, bancgerii rusi au cumparat titluri ale bancilor aflate in deriva. Cum bancile`n cauza au picat, titlurile lor nu mai fac doi bani. Kit Finance, una dintre institutiile foarte bine cotata pana acum cateva luni, cunoaste in prezent gustul amar al lipsei de lichiditati. Kit, care a sustinut mult timp un curs artificial ridicat al operatorului public Rostelekom, nu mai face fata cererilor venite din partea creditorilor. Institutia este acum in negocieri pentru a fi preluata de fondul de pensii al Gazprom.

Aflata intr-o situatie comparabila, Sviaz Bank va fi preluata se pare de VEB. De asemenea, o alta banca maricica, Renaissance Capital, trebuie sa renunte la 50% din actiuni, pe care le va ceda pentru 500 mil. dolari catre Onexim Bank, un holding financiar controlat de miliardarul rus Mihaïl Prohorov. Pentru a relaxa creditul interbancar, Banca centrala a Rusiei a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii la nivelul cel mai de jos al ultimilor ani. Asta in vreme ce alte 60 de miliarde de dolari au fost injectate in piata saptamana trecuta, pentru a sprijini primele 3 banci cu capital de stat din Rusia. Vladimir Putin a anuntat ieri ca Guvernul si Banca centrala a Rusiei vor pune in practica masuri noi pentru sustinerea sectorului financiar, in incercarea de a-l feri de criza de lichiditati iminenta.

In Spania, casele de economii au si ele dificultati, chiard daca in portofoliile lor nu se gasesc produse sofisticate. Pe fondul bulei imobiliare din tara lui don Quijote, micile banci se trezesc cu restante uriase ale celor imprumutati cu atata generozitate. Indicatorul in cauza a crescut intr-un singur an de cinci ori. Moody, dupa care e drept ca nu ma dau in vant, a pus sub observatie Caixa Catalunya, Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM) si Caja de Valencia. Privirile se intorc si spre Caja Espana, unde rata de nerambursare este de 4% si spre Caja Castilla-La Mancha, al carui profit semestrial a scazut cu 81%. Cele mai citate banci din categoria “aflate pe faras” sunt insa Banco Pastor et Banco Popular, care au avut expunere pe titlurile Lehman.

Mai la nord, in Scandinavia, situatia parea sub control, pana cand Roskilde Bank, a opta banca a Danemarcei s-a aflat brusc in prag de faliment. Tot acolo, Bonusbanken, o mica institutie de credit, a fost cumparata de o alta banca regionala, Vestjysk Bank, care a fuzionat la randul ei cu Ringkoebing Bank. Micile institutii achita acum factura acordarii cu generozitate a creditelor pe piete ciuruite de riscuri, cum e cea ipotecara. Pana si in mica Islanda, Guvernul a preluat 75% din Glitnir, a treia banca a tarii, pentru 600 mil. euro. Norvegienii au recunoascut si ei, prin vocea primului-ministru Jens Stoltenberg, ca unda de soc financiara a fost resimtita.

Despre bancile germane, in afara presiunilor resimtite in ultimele zile, nu sunt prea multe de adaugat. Purtatoarea de cuvant a cancelarului Merkel, Ulrich Wilhelm, a declarat ca tara sa se asteapta si la alte evolutii in genul Hypo Real Estate, in vreme ce analistii privesc cum cad titlurile bancilor listate. Pana acum, 4 banci au beneficiat de ajutor financiar de urgenta din partea statului: SachsenLB, IKB, WestLB si BayernLB. Criza continua.

In partea a doua, vom lua la puricat bancile romanesti.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.