Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup - organizatie ce reuneste ministrii de finante din zona euro, a estimat miercuri ca avansul economiei zonei euro in 2009 va fi sub asteptari, si a estimat ca acesta va fi de aproximativ 1%, potrivit AFP. De asemenea, acesta a precizat ca cele mai importante economii din zona euro se vor confrunta cu scaderi ale ritmului de crestere.

"Previziunile de crestere pentru 2009 ar trebui sa fie revizuite in jos", a spus in cadrul unui interviu Juncker, care este si ministrul de finante al Luxemburgului. Daca cresterea economica mondiala "nu este in pana", este cu siguranta "infranata in elanul sau" si avansul celor mai mari economii din zona euro, cu precadere cele din Franta, Germania si Italia sunt net incetinite, a adaugat presedintele Eurogrup.

"In 2009 cresterea economica in zona euro va fi mai mica de 1%", a spus el, inainte de a se corecta specificand ca va fi "in jur de 1%". In ultimele sale previziuni publicate in aprilie, Comisia Europeana estima o crestere a PIB-ului zonei euro la 1,5% in 2009.

Intrebat despre declinul euro din ultimele zile, ca reactie la riscurile bancare din Europa, Jean-Claude Juncker a refuzat sa comenteze. El a subliniat insa ca moneda euro a jucat un rol stabilizator pentru tarile membre ale zonei euro. "Imaginati-va ce haos ar fi fost daca nu ar fi existat euro", a spus presedintele Eurogrup.

Moneda euro a pierdut teren marti fata de dolar, pana la 1,4092 dolari, de la o cotatie de 1,4432 dolari in sedinta valutara de luni, pe fondul crizei financiare si a speculatiilor privind o posibila scadere a ratei dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana, in timp ce aprobarea planului american de salvare a sectorului bancar se lasa asteptata.