Penuria de lichiditati pe piata Rusiei, generata de criza financiara mondiala, poate dura inca 15 luni, a avertizat miercuri vicepresedintele Bancii Centrale a Rusiei, Alexei Uliukaev, citat de AFP.

"Statul a adoptat o serie de masuri pentru a asigura stabilitatea pe piata financiara, manifestarile extreme ale crizei au fost localizate si speram sa nu reapara", a spus bancherul rus, intr-o conferinta de presa.

"Va trebui insa sa mai asteptam inca 15 luni, in timpul carora pot surveni probleme de lichiditate, legate de tendintele economiei mondiale", a adaugat el.

Guvernul si Banca Centrala au deblocat, in ultimele saptamani, zeci de miliarde de dolari pentru a le pune la dispozitia bancilor, care s-au confruntat cu probleme de refinantare, pe fondul unui sentiment generalizat de neincredere pe pietele de capital.

Potrivit analistilor, totalul fondurilor deblocate de autoritati se ridica, in prezent, la 135,5 miliarde de dolari, reprezentand aproape un sfert din rezervele de aur si de devize ale Rusiei.

Uliukaev a admis ca aceste masuri risca sa alimenteze inflatia, aflata deja la un nivel ridicat (12% in 2007). Bancherul estimeaza ca impactul acestor masuri ar putea ajunge la "1-2 puncte procentuale in perspectiva anuala".

Criza se va repercuta si asupra intrarilor nete de capital, in conditiile in care banca centrala estima initial un nivel de 40 de miliarde de dolari pentru 2008. In primele opt luni ale anului, intrarile nete de capital s-au cifrat la 25,5 miliarde de dolari.

"Avand in vedere rezultatele din septembrie, intrarile de capital pot fi sensibil diminuate. In septembrie, iesirile de capital le-au depasit pe cele din august, cand au atins nivelul de 4,6 miliarde de dolari", a spus el.