Comisia Europeana a propus miercuri masuri pentru a intari supravegherea bancilor si pentru un mai bun control al riscurilor pe care acestea si le asuma pe piata. Noile reguli trebuie sa limiteze imprumuturile pe care o banca le poate acorda unui client, iar autoritatile de supraveghere nationale vor putea avea o imagine mai clara a activitatii grupurilor bancare transfrontaliere, arata un comunicat al Comisiei Europene. Comisarul european Charlie McCreevy a anuntat ca intr-o luna va pune pe masa Comisiei propunerea pentru reglmentarea agentiilor de rating din UE.

Revizuirea directivelor privind cerintele de capital, impuse bancilor este o masura asteptata de piata in contextul crizei financiare internationale.

"Noile norme vor intari cadrul de reglementare pentru bancile UE si pentru sistemul financiar. Cred ca sunt o reactie inteleapta si proportionata la criza financiara prin care trecem", a spus Charlie McCreevy, comisarul european pentru piata interna. "Rigoarea, transparenta si prudenta sunt esentiale pentru un sistem bancar stabil si sanatos", a completat el.

Normele modifica doua directive europene: 2006/48/CE si 2006/49/CE, care urmaresc sa asigure soliditatea financiara a bancilor si fondurilor de investitii si prevad de ce resurse financiare proprii - fonduri de garantare - trebuie sa dispuna bancile si fondurile de investitii ca sa-si acopere riscurile si sa-si protejeze clientii.

Modificarile propuse de Comisie

  • O mai buna gestionare a expunerilor mari. Bancile nu vor putea imprumuta unui singur client peste o anumita limita. In consecinta, pe piata interbancara, bancile nu vor putea acorda imprumuturi altor banci sau plasa bani in acestea peste o anumita suma. Pe de alta parte, bancilor care iau cu imprumut li se vor impune si lor restrictii efective in ceea ce priveste suma cu care se pot imprumuta si de la cine o pot lua.
  • O mai buna supraveghere a grupurilor bancare transfrontaliere. Pentru grupurile bancare care opereaza in mai multe state membre se vor infiinta "colegii de supraveghere". Se vor clarifica drepturile si responsabilitatile autoritatilor nationale de supraveghere si se va eficientiza cooperarea dintre ele, arata Comisia Europeana.
  • Imbunatatirea calitatii capitalului bancar. Vor fi introduse criterii clare la nivel comunitar pentru a evalua in ce masura capitalul mixt sau hibrid - care curpinde atat actiuni, cat si titluri de creanta - poate fi considerat ca facand parte din capitalul propriu total al unei banci, iar in functie de el se stabileste cat anume poate sa dea aceasta cu imprumut.
  • O mai buna gestionare a riscurilor de lichiditate. Gestionarea riscului de lichiditate in cazul grupurilor bancare care opereaza in mai multe state membre - adica modul in care acestea isi finanteaza zilnic operatiunile - va fi discutata si coordonata in cadrul "colegiilor de supraveghere".
  • Mai buna gestionare a riscului pentru produsele securizate. Se vor inaspri normele cu privire la titlurile de creanta, de rambursarea carora depinde performanta unui anumit portofoliu de imprumuturi. Institutiile financiare care "reconditioneaza" imprumuturile sub forma de titluri tranzactionabile vor fi obligate sa mentina o parte din expunerea la risc pentru aceste titluri, in timp ce firmele ce investesc in ele nu vor putea decide sa cumpere decat dupa efectuarea unor ample expertize. Cei care nu se conformeaza vor suferi penalizari severe in materie de capital.

Comisia precizeaza ca aceasta propunere este rezultatul unor ample consultari cu partenerii internationali, statele membre si jucatorii din piata financiara si va fi supusa examinarii Parlamentului European si Consiliului de Ministri.

Intr-o conferinta de presa, comisarul pentru piata interna Charlie McCreevy a explicat masurile propuse de Comisie. Iata principalele idei din discursul comisarului european:

  • Cele mai importante doua elemente sunt legate de staqbilirea unor Colegii de supraveghere care sa fortifice cooperarea transfrontaliera intre cei care supravegheaza sistemul bancar si schimbul obligatoriu de informatii inter acestia, pentru a ajuta la detectarea semnelor de slabiciune. Impunem de asemenea reponsabilitati mai clare ale supervizorilor in privinta alocarilor de capital pentru bancile care opereaza transfrontalier. O banca trebuie sa se asigure ca in fiecare stat membru in care este prezenta pe piata este capitalizata in mod adecvat.
  • Cea de-a doua masura importanta pe care am prezentat-o Colegiului Comisarilor astazi se refera la demersurile pe care trebuie sa le faca bancile in analiza produselorriscante in care investesc. Nicio banca nu va mai putea sa se bazeze pe agentiile de rating in analizele ei de risc. Bancile nu vor mai putea sa cumpere active securizate fara sa se asigure ca institutia financiara de la care le-au cumparat nu mai are un interes economic referitor la ele. de acum, institutiile financiare care "vand" active securizate vor trebui sa ofere suficiente date detaliate, astfel incat insittutiile de credit care investesc in astfel de active sa poata face o analiza aprofundata si stress test propriu, fara a se baza pe agentiile de rating. daca nu vor lua masurile necesare vor suferi penalizari severe in materie de capital.

McCreevy a anuntat si ca urmatorul raspuns la criza financiara actuala este regularizarea agentiilor de rating, pe care spera sa o prezinte Colegiului Comisarilor intr-o luna de zile. Legislatia "va propune inregistrarea si supravegherea agentiilor de rating din UE".

Masura luata miercuri de Colegiul Comisarilor a fost anuntata saptamana trecuta de comisarul Joaquin Almunia, in Parlamentul European. El a vorbit atunci si despre initierea unei legislatii privind agentiile de rating, criticate pentru ca nu au reusit sa alerteze investitorii asupra anumitor riscuri si pentru ca au apreciat anumite datorii riscante drept sigure.

Eurodeputatii, la randul lor, au aratat ca asteapta de la Comisia Europeana propuneri legislative pana la sfarsitul acestui an, cel tarziu pana in primavara lui 2009, care sa vizeze o mai mare transparenta pe piata financiara, dar si reguli pentru agentiile de rating, supravegherea bancilor si a institutiilor financiare.